Vauva-ajan hyödylliset ja turhat tavarat

Uusina vanhempina meillä ei ollut oikeastaan mitään käsitystä vauva-arjesta ennen Ennin syntymää. Luimme aiheesta kuitenkin aktiivisesti ja sen perusteella teimme joitain hankintoja jo ennen kuin pääsimme oikeasti kokemaan elämää vauvan kanssa. Osa näistä hankinnoista onnistui paremmin ja osa huonommin, ja ajattelinkin nyt käydä vähän läpi mitkä tavarat meille ovat olleet tässä ensimmäisten kuukausien aikana ne parhaat ja ne turhimmat. Ehkä joku tuleva vanhempi löytää tästä inspiraatiota omiin pre-vauva -ostoksiinsa.

Onneksi äitiyspakkaus sisälsi monia tosi tärkeitä ja hyödyllisiä tavaroita, joita tällaiset ensikertalaisvanhemmat eivät olisi osanneet edes ajatella hankkivansa. Suomen äitiyspakkaussysteemi on kyllä jotain niin hienoa ja ainutlaatuista että välillä tuntuu etteivät ihmiset tajuakaan, miten iso etuoikeus se on meille suomalaisille äideille ja perheille! Tulen ehdottomasti ottamaan äitiypakkaukset kaikille mahdollisille lapsilleni vaikka en vaatteita heille niin tarvitsisikaan - pakkaus on joka tapauksessa arvokkaampi kuin vaihtoehtoinen 140 euroa ja se on hieno muisto lapsen vauva-ajasta sitten joskus. Tällä hetkellä käytämme äitiyspakkausta pieneksi jääneiden vaatteiden säilytyspaikkana ja se täyttyy koko ajan uhkaavasti...Hyödyllisiä tavaroita meidän vauva-arjessa:

Unipesä - Unipesän hankimme Ennille hänen ollessaan noin 2 kk ikäinen. Se on ollut tosi kätevä nukkumishetkien rauhoittaja, sillä vauva on helppo siirtää unipesään tämän nukahdettua jonkun syliin ja unipesää voi sitten kantaa nukkuvan vauvan kanssa mihin haluaa. Unipesän reunat suojasivat pientä vastasyntynyttä meiltä vanhemmilta perhepedissä ja estää nyt vähän isompaa vauvaa kierimästä pesän ulkopuolelle. Kohta Enni kylläkin varmaan oppii kierimään/kiipeämään reunojen yli pois pesästä, eli ei häntä siihen voi ihan vahtimatta jättää (paitsi jos laittaa unipesän esimerkiksi pinnasänkyyn).

Hyödylliset unipesä ja unipussi


Unipussi - Unipussi on yllättäen ollut meille yksi hyödyllisimmistä tavaroista tässä muutaman kuukauden aikana. Ostin unipussin Torista kun Enni oli 3 kk ikäinen ja sen jälkeen hän onkin nukkunut melkein joka yön unipussissaan. Unipussissa vauvan lämpötila pysyy vakiona eikä hän saa potkittua unipussia pois päältään samalla tavalla kuin peittoa. Nykyään Enni on oppinut, että kun illalla aletaan pukea unipussia, alkaa yö. Unipussin saa nykyään puettua tytölle tosi helposti kun hän makaa hiljaa paikoillaan ja rauhoittuu jo siinä yöaikaa varten.


Stokke Newborn Set - Tripp Trappin Newborn Set on varmaan ollut yksittäinen tärkein hankinta vauvaa varten. Hankimme sen tosi myöhään, vasta Ennin ollessa 4 kk ikäinen, mutta tänä lyhyenäkin aikana setti on kyllä maksanut itsensä takaisin. Hankin muuten tämänkin käytettynä Torista, sieltä kannattaa etsiä hyviä lastentarvikkeita vähän edullisempaan hintaan! Newborn Set on ollut ihan ehdottoman hyödyllinen kun vauvan saa siihen istumaan vähän korkeammalle, jolloin hän pääsee paremmin seuraamaan aikuisten puuhastelua. Istuimessa on hyvät ja helpot valjaat, joilla vauva pysyy turvallisesti paikoillaan. Vieraiden kanssa on kiva ottaa vauva mukaan pöytään ilman, että jonkun aikuisen pitää uhrata oma kahvihetkensä vauvan pitelyyn. Myös Enni itse tykkää katsoa kun aikuiset syövät ja juttelevat. Istuin on ollut tosi hyvä myös kun olemme olleet kahdestaan kotona ja olen tehnyt itselleni ruokaa tai järjestellyt jotain muuta. Istuimen asento on hyvä ja Enni on viihtynyt siinä aina hyvin, mukana tulevaan lelukaareen saa jonkun pienen lelunkin roikkumaan niin vauvalla on muutakin tekemistä kuin maisemien katselu. Purulelu on ihan ykkösjuttu myös tässä istuskellessa. Jos saamme joskus lisää lapsia, tämä vekotin otetaan käyttöön ihan vastasyntyneestä alkaen.

Leikkimatto - Vauvan leikkimaton sain baby shower -lahjaksi ystäviltäni, enkä olisi kyllä silloin arvannut, miten tärkeä tavara sekin on ollut. Enni on ihan pariviikkoisesta alkaen viettänyt matolla päivittäin pieniä hetkiä ja nykyään matolla vierähtää päivässä useampia tunteja (ei nyt tietenkään ihan putkeen kylläkään). Vauvan aistit kehittyvät värikkäällä matolla tosi hyvin ja vauva oppii sen avulla esimerkiksi tarttumaan asioihin ja kääntymään nopeammin. Erilaiset virikkeet (äänet, valot, värit, materiaalit) tekevät hyvää kehittyvän vauvan aivoille ja leikkimatosta löytyvät ne kaikki samassa paketissa. Matto ja sen ympäristö on myös hyvä paikka ryömimisharjoituksille.

Leikkimatto (+ leluja)


Mobile - Mainitsinkin jo vaunukävelypostauksessani tästä meidän siirrettävästä mobilesta, joka on ollut ihan älyttömän kätevä. Sen saa klipsillä vaikka mihin kiinni ja musiikki ja pyöriminen tapahtuu paristojen voimalla. Mobilen saa myös pyörimään ilman ääntä, mikä on joissain tilanteissa hyvä plussa. Rattaissa ja autossa mobile on osoittautunut monesti pelastajaksi.

Purulelu - Ostin Ennille Ainu MAM -purulelun kun hän oli 3 kk ikäinen ja se nousi nopeasti lempileluksi. Olemme nyt jo monta kuukautta odottaneet hampaita puhkeavaksi kun Enni alkoi jo siinä 3 kuukauden nurkilla hinkata ikeniään ihan jatkuvasti ja kuolaaminen lisääntyi. Tällä hetkellä alaikenessä on ihan pieni kohouma, mutta varsinaisia hampaita ei vielä ole puhjennut. Selvästi ikeniä on kuitenkin kutittanut jo pidempään ja purulelu on helpottanut sitä tuskaa ihan huomattavasti.Tutti - Tutin käyttöä pelkäsin alun perin aloittaa, siitä kun on paljon puhetta että tutti voi huonontaa imuotetta ja vaikeuttaa imetystä. Imetys oli alussa jo niin vaikeaa ihan sellaisenaan, että mikään sitä häiritsevä asia ei kuulostanut tervetulleelta. Muutaman noin tunnin huutokonsertin jälkeen päätimme kuitenkin testata tuttia kun Enni oli 2 viikkoa vanha. Se osoittautui varsinkin alussa ihmelaitteeksi, joka hiljensi tytön saman tien ja helpotti vauvan nukuttamista aivan valtavan paljon (alussa osasyy oli varmaan ihan ihmetys tutista). Tutti ei meillä myöskään koskaan haitannut imetystä millään tavalla (onneksi!). Nykyään tutti on käytössä lähinnä rattaissa ja autossa, joissa se selvästi rauhoittaa Enniä ja auttaa häntä nukahtamaan.

Tutti suussa ihan ensimmäisiä kertoja.Turhia tavaroita meidän vauva-arjessa:

Pinnasänky - Vauvan sänky oli meille yksi selkeimmistä hankinnoista ennen vauvan syntymää. Niinpä suuntasimme jo ajoissa Ikeaan ja ostimme kivan vaaleanharmaan lastensängyn ja siihen vielä hienot valopallot Lastenhuone.fi:stä. No, eipä Enni siellä ole yhtään kokonaista yötä viettänyt vieläkään ja sänky on pikku hiljaa muuttunut enemmän vauvan tavaroiden varastoksi kuin nukkumapaikaksi. Meillä perhepeti on mm. imetyksen takia osoittautunut paljon toimivammaksi nukkumisjärjestelyksi. Onneksi ostimme pinnasängyn, jota saa muokattua lapsen kasvaessa ja lopulta siitä saa koko kaiteet irti. Sänky sopii siis Ennille vielä pitkään ja ehkä jossain vaiheessa nukkuminenkin siirtyy vanhempien sängystä omaan sänkyyn.


Pinnasänky toimii meillä tällä hetkellä enemmän varastona kuin nukkumapaikkana.


Vauvan tyyny - Vauvahan ei tyynyä tarvitse ollenkaan elämänsä alussa. Tämä oli meille ihan uusi tieto, mutta tuleehan tyynylle sitten käyttöä kun tyttö kasvaa.

Vauvan ruokailuvälineet - Luulin, että vauva tarvitsisi omat muoviset ruokailuvälineet jo aika pienenä, mutta eihän näitäkään tulla tarvitsemaan vielä pitkään aikaan. Ruoka menee suuhun ihan sormilla vielä kauan, mutta onneksi välineet eivät vie kovin paljoa tilaa keittiön laatikossa. Ja lusikkaa varmasti tulee käytettyä soseiden ja muiden löysien ruokien syöttämiseen.

Itkuhälytin - Hankimme Ennille Nabby-itkuhälyttimen tytön ollessa parin kuukauden ikäinen. Alussa käytimmekin hälytintä jonkin verran kun nukutimme Ennin makuuhuoneeseen ja katsoimme itse esimerkiksi tv:tä olohuoneessa. Hälytin oli tähän kyllä tosi kätevä (ja on toiminut moitteettomasti) ja sillä Enni sai nukkumisrauhaa kun hän sai olla hiljaisessa huoneessa. Nyt viime aikoina hälyttimen käyttö on kuitenkin jotenkin jäänyt. Ehkä tulevaisuudessa jos alamme nukuttaa Enniä esimerkiksi parvekkeella tulee hälyttimelle taas käyttöä. Samoin sitten joskus kun tyttö siirtyy nukkumaan omaan huoneeseensa hälyttimen tarpeellisuus kasvaa. Nabbyn hyvä puoli on se, että hälytys tulee suoraan kännykkään (käyttää Bluetoothia) eikä erillistä vastaanotinta tarvita.

Nabbyn itkuhälytin


Hoitotaso makuuhuoneessa - Isäni nikkaroi meille tosi kätevän hoitotason makuuhuoneeseen kun olin vielä raskaana. Tällä hoitotasolla Enni ei kuitenkaan vielä ole ollut kertaakaan - pesutoimet kun on ollut niin paljon helpompi hoitaa suoraan kylpyhuoneessa, missä meillä on pesukoneen päällä puhallettava hoitoalusta.

Suurimman osan hankinnoista jätimme onneksi suosiolla vasta syntymän jälkeen. Toisaalta taas joitain tavaroita olisi ollut ihan hyvä olla valmiina kotona kun tulimme sinne vastasyntyneen vauvan kanssa. Ensimmäisen lapsen kanssa tilanne on varmasti aina tällainen, koska koko vauvakuvio on vanhemmille siinä vaiheessa niin uusi. Seuraavien lasten kohdalla tilanne olisi varmasti aivan toisenlainen ja monella tavalla paljon helpompi, vaikka hoidettavana silloin olisi vastasyntyneen lisäksi vanhempi(a) lapsi(a). Jos tähän perheeseen joskus tulee lisää lapsia, meiltä tulee kotoa löytymään ainakin seuraavat tavarat hyvissä ajoin ennen vastasyntyneen saapumista:
  • Imetystyyny
  • Rintapumppu ja maidonkerääjät
  • Imetystee
  • Newborn Set
  • Hyvä kantoreppu
  • Sukanpidikkeet
  • Paljon vaippoja
  • Imetysvaatteet äidille
  • Unipesä ja unipussi
  • Puuvillalapaset (vastasyntyneen kynsiä kun ei voi leikata ja hän raapii helposti kasvojaan)


Unipesässä on hyvä nukkua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka minä pääsin lääkikseen

Vaunukävelyt Emmaljunga Super Viking -yhdistelmävaunuilla

Vauvan istuttaminen