Äitienpäivän sitruunajuustokakkuset

Päätin lähestyvän äitienpäivän kunniaksi leipoa pitkästä aikaa. Tykkään leipomisesta ja nyt kun päivässä on paljon tyhjiä tunteja, tulen varmasti leipomaan ja kokkailemaan entistä enemmän. Ennille saa ainakin alkaa väsätä kaikenlaisia sormiruokailtavia ruokia kun hän kiinteiden maistelun aloittaa kunnolla tässä lähiviikkoina. Leipomuksissa tykkään yleensä kekseliäistä ja kauniista ratkaisuista enkä useinkaan leivo mitään "tylsää", kuten perinteistä pullaa. Ei sillä että pitäisin sitä jotenkin liian helppona tai yksinkertaisena (tosi hyvän pullan leipominen on epäilemättä tarkkaa hommaa), se ei vaan itseäni kiinnosta. Koristelu puolestaan on mielestäni mukavaa puuhaa ja jotenkin kruunaa hyvänmakuisen leivonnaisen tehden siitä herkullisen. Minulle kauneus on puoli ruokaa (joskaan en läheskään aina itse onnistu hienoissa visioissani). Silloin tällöin kuitenkin tulee ihan nättiäkin jälkeä.

Valmis sitruunajuustokakkunen!

Tänään (ja eilen) tehtyihin juustokakkusiin olen oikein tyytyväinen. Hauskaa ja mielenkiintoista oli muuten myös kuvata luomuksia! Pitäisi varmaan harjoitella ruokakuvausta enemmänkin, se oli yllättävän hankalaa ja leivoksen kauneus oli välillä vaikea vangita muistikortille vaikka se näytti tosi hyvältä pöydällä. Koitin ottaa kuvia myös valmistusvaiheista mahdollisimman hyvin jos joku intoutuu kokeilemaan reseptiä. Tein ensin ihan perus sitruunajuustokakun. Näitä vastaavia reseptejä on netti pullollaan, mistä lie olen reseptin itselleni joskus napannut ja muokannut. Juustokakun pohjan teen nykyään aina Piltti-soseeseen kun olen huomannut, että pohja pysyy siten paremmin kasassa kuin voilla tai margariinilla. Ja onhan se terveellisempääkin! Itse juustokakun tein tosiaan jo eilen ja annoin sen rauhassa hyytyä jääkaapissa yön yli - tänään tein kakusta kakkusia ja koristelin luomukset.




Sitruunajuustokakkuset:


Ainekset:

Pohja:
  • Noin 12 kpl Digestive-keksejä
  • Puolikas purkki Piltti Mangoa
Täyte:
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g sitruunanmakuista tuorejuustoa
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 1-2 sitruunan mehu
  • (sitruunan kuorta)
  •  
Tässä kaikki mitä tarvitset.


Ohje:

1. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (ja sivuille jos haluat helpottaa kakun purkamista). Murenna Digestive-keksit suljettavassa muovipussissa (esim. Minigrip) ja sekoita murska Piltti-soseeseen. Voit lisätä keksimurskaa tai Pilttiä jos koostumus ei tunnu hyvältä; pohjan pitäisi olla aika murenevaa, mutta kuitenkin koossa pysyvää. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin jähmettymään.







2. Vaahdota vispikerma sokerin ja vanilliinisokerin kanssa. Sekoita joukkoon tuorejuustot (sekoittuvat helpommin jos otat tuorejuustot huoneenlämpöön vähän ennen kuin aloitat leipomisen). Purista sitruuna(t) ja lisää mehu täytteeseen. Laitoin itse lopulta vain yhden sitruunan mehun, sillä jos täytteestä tulee liian löysää se ei jähmety. Halutessasi pese ensin sitruunan kuori hyvin, raasta se hienolla raastimella ja lisää täytteeseen myös kuorta. Tämä antaa kivaa suutuntumaa kakkuun. Maista vielä täytettä ja lisää tarvittaessa sokeria (sitruunoiden happamuus vaihtelee).





3. Kaada täyte irtopohjavuokaan valmistamasi pohjan päälle, tasoita pinta lastalla ja laita jääkaappiin hyytymään. Kakun olisi hyvä hyytyä vähintään 5 tuntia, parhaassa tapauksessa yön yli.

4. Lopuksi irrota kakku varovasti irtopohjavuoasta ja leikkaa siitä keksi- tai piparimuotilla pieniä kakkusia. Koristele esimerkiksi sulatetulla suklaalla ja pensasmustikoilla (tai ihan raastetulla Fazerin sinisellä kuten tässä). Kakkuset pysyvät parhaiten muodossaan vähän viileinä, mutta näiden kanssa ei pitäisikään tulla ongelmaa etteivät ne menisi kahvipöydässä kaupaksi!






Tykkään tällaisista ei-paistettavista juustokakuista sen takia, että ne on tosi kätevä leipoa etukäteen. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä tekemisestä, eli juhlapäivänä voi keskittyä muiden ruokalajien valmistukseen ja paikkojen siistimiseen kun jälkkäri on jo hoidettu pois alta. Suosin myös liivatteettomia kakkuja, sillä silloin ei tarvitse erikseen miettiä pitäisikö mahdollisille kasvissyöjävieraille tehdä oma jälkiruoka. Tässä kakussa sitruuna saa kakun pysymään hyvin koossa, vaikka toki lämmetessään kakku voi vähän menettää muotoaan. Kakun/kakkuset voi laittaa hetkeksi pakastimeen ennen tarjoilua jos haluaa pidentää niiden muodossapysymisaikaa.



Bon appétit!


Juustokakku on mukavan muunneltava leivonnainen, sillä sen voi tehdä ihan tavallisena kakkuna, muffinssivuokiin, kiilteellä tai ilman tai siitä voi leikata haluamansa muotoisia leivoksia. Myös makua on helppo muuttaa perusreseptin pysyessä lähes samana eikä ainesosaluettelo ole liian pitkä. Tämä sopisi varmasti hyvin lapsenkin kanssa leivottavaksi kun ei tarvitse varoa kuumaa uunia, eiköhän näitä siis tulla tekemään vielä useasti Enninkin kanssa muutaman vuoden kuluttua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen