Äitiyden aakkoset 1/2

Törmäsin jokin aika sitten (esimerkiksi In the little cottagessa) tällaiseen hauskaan blogin postausideaan ja päätin itsekin sen toteuttaa kun blogini kuitenkin käsittelee vahvasti äitiyttä. Ideana on siis ottaa aakkoset ja miettiä jokaiselle kirjaimelle jokin äitiyteen tai laajemmin omaan elämään sopiva sana. Itse koitin valita jokaiseen kirjaimeen sen sanan, joka minulle heti enempiä miettimättä tuli mieleen (poislukien sanat tasoa tuoli, pöytä jne., silloin mietin vähän pidempään). Koitin myös miettiä suurinta osaa sanoista nimenomaan äitiyden kautta. Tässä ensimmäisessä postauksessa käyn läpi aakkosten ensimmäisen puolikkaan eli kirjaimet N:n asti.


A - Aurinko

Aurinko on mulle jostain syystä ollut aina mieluinen sana. Se näyttää kivalta kirjoitettuna ja "pyörii" kivasti suussa sanottuna. Sen merkityskin on positiivinen ja energinen. Vauvan kanssa on ihanaa kun aurinko paistaa vaunukävelyllä, silloin jaksaa kiertää pidemmänkin lenkin. Toivonkin kesästä 2017 ihanaa aurinkoista hellekesää!


B - Banaaniletut

Helppo ja hyvä resepti sormiruokailijalle, maistuu myös aikuisille.


C - Ceralan

Enni sai tätä perusvoidetta mukaansa synnytyssairaalasta ja olemme itse ostaneet sitä kotiin sittemmin. Nykyään se on käytössä koko perheellä ja toimii hyvin myös esimerkiksi meikin poistossa.


D - Desibeli

Äänen voimakkuuksia on pitänyt alkaa miettiä uudella tavalla kun sylissä on usein nukkuva vauva. Toisaalta myös vauvan äänen desibelit kertovat nopeasti millä mielellä tämä on.


E - Enni

Tähänhän se koko äitiys tiivistyy.
F - Farkut

En ole raskauden jälkeen juurikaan käyttänyt farkkuja, varmaan itse asiassa ihan raskausaikanakin tuli käytettyä enemmän farkkuja kuin nykyään. Pidin silloin paljon äitiysfarkkuja, syksyllä oli jo niin kylmää ettei voinut kulkea mekoissa tai pelkissä leggingseissä.


G - Gamma

Selvisin Ennin kanssa koulun beetavuodesta, syksyllä minusta tulee jo gamma. Helsingin lääkiksessä on tapana nimetä vuosikurssit kreikkalaisten aakkosten mukaan.


H - Hiljaisuus

Hiljaisuutta on alkanut arvostaa enemmän kuin ennen ja myös vaalimaan sitä vauvan nukkuessa. Pienet äänet eivät Enniä haittaa unessakaan ja mielestäni on ihan hyväkin, ettei hän totu aina nukkumaan täydessä hiljaisuudessa. Kovat ja yllättävät äänet kuitenkin tietysti herättävät vauvan herkästi.


I - Ilta

Iltarutiinit ovat muodostuneet ja muodostumassa meille hiljalleen lapsen myötä. Olemme ennen Enniä menneet miehen kanssa nukkumaan ihan milloin sattuu ja syöneet iltapalan jonain päivänä seitsemältä ja toisena kahdeltatoista. Vauvan myötä nukkumaanmenoaika on asettunut kymmeneksi ja varmasti Ennin kasvaessa isommaksi iltapalakin vakiintuu tiettyyn kellonaikaan ja iltaan tulee enemmän rutiineja (iltasatu, iltapesut yms.).


J - Juomapullo

Juomapullo on muuttunut parhaaksi kaveriksi imetyksen myötä. Varsinkin imetyksen alussa mittasin tarkasti että join päivittäin tarpeeksi vettä ja tapa on jollain tavalla jäänyt vieläkin elämään. Nykyään huolehtii myös paremmin, että vesipullo on aina laukussa mukana mihin sitten lähteekin.


K - Kala

Olemme Ennin myötä koittaneet lisätä kalaa ruokavalioon. Imetyksen kannalta hyvälaatuiset rasvat ovat tärkeitä ja kalasta niitä saisi hyvin. Voisimme kyllä vieläkin lisätä kalan syöntiä, sillä ihan joka viikko sitä ei edelleenkään lautaselta löydy.
L - Leikkimatto

Leikkimatto on ollut meillä vauva-arjen pelastaja. Enni viihtyy matolla hurjan hyvin ja siinä hänellä on paljon katseltavaa ja ihmeteltävää. Nyt kun Enni on alkanut pikku hiljaa liikkumaan, on matto välillä jäänyt taakse, mutta se toimii silti hyvänä tukikohtana ja kiintopisteenä.


M - Maito

Maito ja sen riittävyys on ollut lähes jatkuvasti mielessä oikeastaan koko Ennin elämän ajan. Imetän Enniä edelleen noin 3-4 tunnin välein ympäri vuorokauden, joskus useamminkin, eli maito on keskeinen osa päiväämme. Imetyksen alussa myös maidon määrä mietitytti lähes koko ajan ja stressi imetyksen onnistumisesta oli välillä musertavaa. Onneksi homma lähti sujumaan ja maitoon liittyy nykyään positiivinen mielleyhtymä imetyksen kautta.


N - Normaali

Vauvan kanssa on oppinut, että "normaalia" ei monessa asiassa ole olemassakaan. Esimerkiksi imetyksestä on olemassa hyvänä sanonta: "Vauva voi imeä kerran kolmessa tunnissa, kolme kertaa tunnissa tai kolme tuntia kerrallaan". Myös vauvojen koot vaihtelevat ihan valtavasti yksilöllisesti, varsinkin ensimmäisen elinvuoden aikana, ja normaalipituus ja -paino on aika häilyvä käsite.

Puolivuotiaan puolikas kakku puolikkailla mansikoilla. Normaalia?

Kommentit

  1. Oi miten suloinen Enni <3 Vitsit osaan samaistua moneen kohtaan. Varsinkin tuo "normaali" oli hyvä. Se on tosiaan varsinkin äitiydessä ja vauvavuodessa hyvin häilyvä käsite eikä sitä voi missään asiassa määritellä tarkasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Uutena äitinä sitä pelästyy aina onko joku normaalia, mutta pitäisi tosiaan muistaa etteivät asiat useinkaan ole niin mustavalkoisia.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka minä pääsin lääkikseen

Vaunukävelyt Emmaljunga Super Viking -yhdistelmävaunuilla

Ensimmäinen kosketus lääkärin työelämään; amanuenssuuri sairaalassa