Ihana kamala imetys, vol. 2

No niin, sitten vähän lisää asiaa imetyksestä. Kävin viime postauksessani läpi meidän imetystaivalta ja sen ongelmia sekä sitä, kuinka lopulta tässä taipaleessamme onnistuimme. Käy ihmeessä lukemassa myös aloitukseni aiheeseen!

Imetyksestä ja erityisesti sen vaikeuksista ei mielestäni puhuta tarpeeksi tuleville ja tuoreille äideille. En tiedä, ehkä siitä ei  toisaalta tarvitsekaan puhua, sillä osalla imetys lähtee sujumaan mallikkaasti heti alusta asti ja turha heitä on pelotella. Kuitenkin jos imetys tökkii (ja olen kuullut että lähes kaikilla tutuilla on tullut edes jotain ongelmaa), voitaisiin neuvolasta antaa tilanteeseen enemmän tukea ja ohjeita. Jos en itse olisi etsinyt imetyksestä niin paljon tietoa vapaa-ajallani, olisin varmaan lopettanut koko homman kun se oli niin vaikeaa alussa. Ja voi, mitä olisinkaan menettänyt. Imetys lähti meillä sujumaan ongelmitta ehkä jossain parin kuukauden kohdalla, silloin olimme molemmat oppineet miten homma toimii ja tissini olivat varmaan myös karaistuneet sen verran, etteivät ne niin pahasti enää ottaneet osumaa normaalista imemisestä. Uskon, että meillä tosi iso tekijä oli ihan fysiologinen, nimittäin tissi sopi paljon paremmin vähän isompaan vauvan suuhun ja imuote parani jo tällä huomattavasti. Meillä auttoi myös makuultaan imettäminen, ja kotona imetänkin edelleen useimmiten sängyssä. Se on mielestäni paljon rennompaa, mikä edistää herumista, ja vauvankin on helpompi löytää mukava asento kun voi vain makoilla. Toki syli-imetyskin meiltä nykyään onnistuu vaivatta ja tätä käytetään kun ollaan kylässä tai jos meillä on vieraita, joskus ihan muutenkin kotona.


Tyytyväinen ruokailija.

Sitten siihen listaan, josta jo edellisessä postauksessani mainitsin. Imetyksen apuna käytetyt erilaiset tavarat. Kohtia listalle tuli lopulta 20 ja voi hyvin olla että tästäkin olen vielä unohtanut jotain. Pyrin listaamaan asiat suurin piirtein tärkeysjärjestyksessä, eli listan ensimmäisiä tavaroita olen käyttänyt eniten ja viimeisiä vähiten.

Imetyksen tukena käyttämäni tavarat jotakuinkin tärkeysjärjestyksessä:
  • maidonkerääjät (3 kpl)
  • liivinsuojat (pestävät ja kertakäyttöiset)
  • maidon säilytyspurkit ja pussit jääkaappiin ja pakastimeen
  • tuttipullo äidinmaidon antoon (käytössä vieläkin päivittäin)
  • käsikäyttöinen rintapumppu (2 kpl)
  • imetysliivit (2 kpl)
  • imetyspaidat (2 kpl), -toppi (1 kpl) ja -mekot (3 kpl)
  • nännivoide
  • imetyskoru
  • tumma suklaa ja maitosuklaa
  • alkoholiton olut
  • sähkökäyttöinen rintapumppu
  • harsot yms. estämään maidon vuotamista joka paikkaan
  • imetystee
  • imetystyyny
  • imetysöljy
  • kylmäpussi
  • rintakumit
  • kuumat pyyhkeet
  • imetysapulaite

Meillä tuo rintapumpun ja maidonkerääjien käyttö ja maidon säilöminen pakkaseen (ja jääkaappiin) on ollut tosi keskeinen osa imetystä mun opiskeluiden takia.  Maitoa tarvittiin usein silloin kun en itse ollut kotona, eli sitä piti koko ajan kerätä. Maidonkerääjät ovat meillä vieläkin päivittäisessä käytössä, sillä annamme Ennille edelleen noin 50 ml äidinmaitoa pullosta päivittäin. Sen mukana on tosi kätevä antaa D-tipat ja Disflatyl, jotka ovat olleet meillä aika säännöllisessä käytössä ihan pikkuvauva-ajoista alkaen. Tämä määrä maitoa tulee maidonkerääjillä helposti 24h aikana kun käyttää niitä kaikissa päiväimetyksissä. Liivinsuojat ovat myös edelleen käytössä lähes päivittäin, maitoa kun lähtee herumaan usein muulloinkin kun imettäessä. Olen kokenut monenkin merkin kertakäyttöiset liivinsuojat hyviksi, kunhan niissä on tarrapinta, jolla ne saa liiveihin/paitaan kiinni. Myös pestävät liivinsuojat ovat hyvät ja tietysti paljon ekologisemmat.


By Pinjan kätevä ja kaunis imetyskoru.

Rintapumpuista käsikäyttöinen on kätevä ja hiljainen kodin ulkopuolella (sitä käytin esim. koulussa), mutta sähkökäyttöinen on mielestäni tehokkaampi. Ehkä siksi, että pumpatessa voi itse olla rennossa asennossa kun sähkökäyttöinen pumppu tekee työt. Hankin imetysaikaa varten kahdet imetysliivit, merkeiltään Boob ja Bravado, ja molemmat ovat olleet oikein toimivat ja kätevät. Imetysmekot ja -paidat ovat myös olleet hyviä ja niille on tullut paljon käyttöä. Kotona on helppo pitää mitä tahansa paitaa ja nostaa sitä vaan imettäessä, mutta muualla liikkuessa imetysvaatteilla imetys onnistuu mielestäni mukavan huomaamattomasti. Ei tule itsellekään sellainen olo että nyt kaikki katsoo. Nännivoide oli ihan ehdoton imetyksen ensimmäisten kuukausien aikana, se helpotti kipua paljon. Aika monta tuubia sitä onkin tässä ehtinyt kulua.. Myös imetyskoru on ollut ihan toimiva apuväline imetyksessä, varsinkin nyt viime kuukausina kun Enni tarttuu innokkaasti kaikkeen ja heiluttelee käsiään imetyksen aikana, jolloin koru vähän rauhoittaa vauvaa ja auttaa keskittymään imetykseen. Ja se on kaunis muutenkin! Imetysteekin tuntui alussa auttavan vähän maidon muodostumista, mutta voi olla että vaikutus oli enemmän plaseboa.

Kaapista löytyvät Boobin mustat imetysliivit.

Kaapista löytyvät vaaleanpunaiset Bravadon imetysliivit.


Listaamieni tavaroiden lisäksi kävimme Ennin ollessa pariviikkoinen imetyshoitajalla neuvolan kautta tarkistamassa imuotetta ja hakemassa vinkkejä imetykseen. Kävimme myös samoihin aikoihin Imetyksen tuki ry:n järjestämässä imetystukiryhmässä. Molemmista oli kyllä meille paljon apua, ainakin henkistä, ja voinkin suositella hakemaan itselle mahdollisimman paljon apua ja hyödyntämään erilaisia tukiverkkoja jos imetyksen kanssa on mitä tahansa ongelmia. Suurimpaan osaan ongelmista on kuitenkin joku ratkaisu, jolla imetys saadaan jatkumaan, ja se on aina vauvan kannalta paras ratkaisu. Vaikka ei siinä, korvikekin on paras vaihtoehto joissain tilanteissa jos esimerkiksi äidin on pakko käyttää imetykseen sopimatonta lääkitystä!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen