Vauvan hoitopöytä

Meille hoitopöytä on ollut Ennin syntymästä asti kiva paikka. Tyttö rauhoittui jo ihan vastasyntyneenä kun hänet laski hoitopöydälle makaamaan vaikka mikään muu lohdutuskeino ei toiminut; Enni on myös hymyillyt, nauranut ja jokeltanut ensimmäistä kertaa hoitopöydällä maatessaan. Vanhemmillekin on tämän myötä tullut jotenkin tosi positiivinen mielleyhtymä koko hoitopöydästä ja se on meillä toiminut aina hyvin niin varustelunsa kuin sijaintinsakin suhteen.




Meidän hoitopöytä sijaitsee kylpyhuoneessa pyykinpesukoneen päällä. Pyykkikone on sivusta täytettävää mallia niin hoitopöytä sopii sen päälle juuri sopivasti. Puhallettava hoitoalusta ja sen päällinen hankittiin Ikeasta ja lisäksi alustan vieressä on 3 sproutsin kiva pöllökori, jossa on kaikkea vaipan- ja vaatteidenvaihtoon liittyvää tavaraa. Ennen Ennin syntymää suunnittelimme itse asiassa sijoittavamme hoitopöydän makuuhuoneeseen ja isäni rakensi jo sitä varten sinne pienen tasonkin, mutta huomasimme nopeasti, että vesipiste hoitopöydän vieressä on ihan ehdoton. Tyttö on tosi helppo pestä kun hoitopöydältä on pesupisteelle matkaa alle metri eikä likaisia vaippoja tarvitse käsitellä muualla kuin kylpyhuoneessa. Vauvan kasvojenkin pyyhkiminen märällä vanulapulla tai omien käsien peseminen onnistuu tällä asetelmalla helposti.




Nykyään Enniä alkaa olla välillä vaikea pitää paikoillaan hoitopöydällä. Hoitoalustan ympäristössä näkyy aina niin paljon mielenkiintoisia juttuja, että tyttö on koko ajan pyörähtämässä johonkin suuntaan ja tarttumassa johonkin purkkiin tai vaatteeseen. Usein vaipan ja vaatteet saa kuitenkin aika hyvin vaihdettua kun antaa tytölle hetkeksi käteen jonkin kiinnostavan esineen (esim. kosteuspyyhepakkaus, vessapaperirullan pahviosa, puhdas vaippa). Se kiinnostaa juuri sen aikaa, että saa homman hoidettua ja sitten päästäänkin takaisin omien lelujen pariin olohuoneeseen.

Meidän hoitopöydältä ja sen välittömästä läheisyydestä löytyvät seuraavat tavarat:

  • Puhallettava hoitoalusta ja sen suojakangas - Sekä hoitoalusta että sen suojakangas hankittiin Ikeasta jo ennen Ennin syntymää ja ne ovat olleet tosi hyvät. Alustassa on koholla olevat reunat joka puolella, mikä vähän vähentää alustalta tippumisen riskiä ja estää esimerkiksi pään osumista kovaan seinään.
  • Säilytyskori pikkutavaroille - 3 sproutsin pöllökori on ollut tosi kätevä kaiken vaipan- ja vaatteidenvaihtoon liittyvän pikkutavaran säilytykseen. Tykkään itse myös sen ulkonäöstä eli se toimii samalla pienenä sisustuksellisena elementtinä; myös Enni tykkää katsella ja osoitella pöllöä alustalla maatessaan.
  • Puhtaita vaippoja 





  • Pikkupyyhkeitä - Ikean Krama-pikkupyyhkeet ovat meillä olleet tosi käteviä tytön kuivaamiseen pyllyn pesun jälkeen.
  • Vaihtovaatteita - Suurin osa Ennin vaatteista on makuuhuoneen kaapissa, mutta yleensä hoitopöydän korissakin on yksi vaatekerta jos sellaista sattuisi tarvitsemaan vaatteiden vaihdon yhteydessä.
  • Kosteuspyyhkeitä - Näitä on kätevä käyttää esimerkiksi aamulla raikastamaan vaippa-alueen ihoa kun vaihdetaan iso yövaippa pois.
  • Vaippapusseja - Kakkavaipat on kiva viedä aina mahdollisimman nopeasti ulos asti roskikseen ja jos vessan roskakori ei vielä ole kovin täynnä, tuntuu turhalta viedä koko iso pussi yhden vaipan takia. Nämä pienet vaippapussit ovat olleet käteviä kun kakkavaipan voi laittaa sinne ja viedä ulos pelkän pikkupussin.
  • Vanulappuja - Pyyhin Ennin kasvot kostutetulla vanulapulla yleensä aamuisin ja sottaisempien ruokailujen jälkeen.
  • Pumpulipuikkoja - Näitä käytettiin lähinnä ihan vastasyntyneenä navan puhdistukseen.
  • Neuvolasta saatu hymynaamatarra - Hoitopöydän vierestä seinältä meiltä löytyy myös perinteinen neuvolasta saatu punakeltainen hymynaama. Sitä Enni tykkäsi katsella varsinkin pienempänä vauvana.


Hoitopöydällä tarvitaan mm. pikkupyyhkeitä, kosteuspyyhkeitä, vanulappuja, pumpulipuikkoja, vaippoja ja vaippapusseja.



Hoitopöytäkuvio tulee muuttumaan varmasti meilläkin pikku hiljaa kun Enni alkaa liikkua enemmän. Jo nyt hän on vaarassa tippua hoitopöydältä alas jos hetkeksikin kääntää tytölle selkänsä tai kurottaa ottamaan kauempana olevaa pyyhettä, eli tarkkana saa olla. Eihän tyttö mahdukaan hoitoalustalle loputtoman pitkään; toisaalta siirtyyhän hän jossain vaiheessa potalle ja vaipat jäävät käytöstä pois. Siihen on kuitenkin vielä aikaa, ollaanhan vaipoissakin tällä hetkellä vasta koossa kolme. Nelosvaipat odottavat kyllä jo kaapissa, niihin siirrytään heti kun kolmoset on käytetty loppuun.




Hoitopöydän käyttömukavuus on asia, jota tulevien vanhempien kannattaa miettiä ainakin vähän jo etukäteen. Hoitopöydällä tullaan viettämään paljon aikaa ja vaippoja saa vaihtaa "muutaman" jo ensimmäisten kuukausien aikana, eli hoitopöydän toimivuus helpottaa elämää paljon. Itse suosittelen kaikille vesipisteen läheisyyttä jos se vaan on tilan kannalta mahdollista, sillä vauvan kantaminen edestakaisin vessaan ja sieltä pois kävisi varmasti jossain kohtaa ärsyttäväksi ja rankaksi. Myös tason sopiva korkeus on tärkeä, sillä jatkuvasti huonossa asennossa kumarteleminen saa varmasti pidemmän päälle vanhempien selät kipeiksi. Hoitopöydällä tarvittavat tavarat kannattaa säilyttää tarpeeksi lähellä pöytää, jotta vauvaa ei hetkeksikään tarvitse jättää yksin eikä hänelle tarvitse edes kääntää selkää - turvallisuus ennen kaikkea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen