Kesä-Helsinki ja Suomenlinna

Suomenlinna on monelle pääkaupunkilaiselle jokavuotinen ultimaattinen kesäkohde ja helppo irtiotto arjesta. Suomenlinnan saari sijaitsee vain parin kilometrin päässä Helsingin rannikosta ja sinne pääsee kätevästi joko kaupungin lautalla (HSL) tai yksityisten firmojen saaristoveneillä (esim. JT-Line). Aurinkoisena päivänä voi olla varma, että Suomenlinna ja sinne menevät lautat ovat täynnä väkeä. Lautat ja veneet Suomenlinnaan lähtevät suurimmaksi osaksi Kauppatorilta, joka sekin on kauniina kesäpäivinä kuin ammuttu turistien ja kaupunkilaisten parveillessa torilla ja venelaitureilla.
Päätin viime viikolla lähteä Ennin kanssa ensimmäistä kertaa Suomenlinnaan ja päivä oli juuri yllä kuvatun lailla kaunis ja aurinkoinen, lämpötilakin oli yli 20 astetta. Tulimme bussilla keskustaan ja suuntasimme suoraan kauppakeskus Kampin lastenhoitohuoneeseen 3. kerroksessa. Tässä vaiheessa voisinkin kehua kyseistä lastenhoitohuonetta; olen nyt pariin kertaan vaihtanut siellä Ennin vaipat ja syöttänyt tytön liikkuessamme keskustan alueella ja paikka on tosi kiva! Lastenhoitohuone sijaitsee kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa, minne on kerätty myös muita lapsiperheitä kiinnostavia kohteita eli lastenvaateliikkeitä ja lelukauppoja. Tilassa on ensimmäisenä vaunuparkki ja itse huoneessa on helppo syöttää lapsi imettäen tai syöttötuolissa syöttäen. Vaipanvaihtotilat löytyvät huoneen perältä WC-tiloista. Monesti lastenhoitohuoneessa on useampia vanhempia syöttämässä lapsia tai vaihtamassa vaippoja ja niin oli nytkin. Ennin ruokailun jälkeen suuntasimme kohti Kauppatoria.
Kauppatorille saavuttuamme huomasin, etten ollut ainoa, joka oli saanut hyvän idean lähteä Suomenlinnaan; jono lautalle oli aivan jäätävän pitkä. Tapasin vanhempani Kauppatorilla ja he onneksi ehdottivat JT-Linen saaristovenettä Suomenlinnaan. Sinnekin oli jonoa, mutta pääsimme veneeseen noin vartin odotuksen jälkeen. Myöhemmin kuulin, että porukka oli jonottanut lautalle toista tuntia eli ihan hyvä että maksoimme vähän ekstraa yksityisen firman saaristoveneestä. Vauvan kanssa aika on usein rahaa. Enni tykkäsi taas suurimman osan ajasta matkustaa saaristoveneessä, vaikka tällä kertaa hän joutui istumaan koko matkan rattaissa ja meinasi välillä vähän kyllästyä siihen. JT-Linen vene itsessään oli tosi hyvä, sisällä oli pieni kahvila ja siisti vessa, ja rattaille oli hyvin tilaa veneen eteistilassa.
Suomenlinnaan saavuttuamme aloimme heti katsella ruokapaikkoja. Löysimmekin tosi kivan pienen ravintolan, jossa en ollut aikaisemmin käynytkään - Bastion Bistron. Ravintolassa oli kaunis ulkoterassi, jossa oli kymmenkunta pöytää ja hyvät isot aurinkovarjot, ja päätimme syödä ulkona kun keli oli niin hyvä. Pääsin myös hyödyntämään ravintolan lastenhoitohuonetta, joka oli kiva ja siisti, ja imetin Ennin terassilla ruokaa odotellessamme. Söin itse pizzan, joka oli herkullisen näköinen ja ihanan kotitekoisen makuinen. Bastion Bistro sijaitsee ihan lähellä Suomenlinnan päälaituria, eli siihen on helppo mennä syömään vaikka nälkä yllättäisi heti saareen tullessa.
Ruokailun jälkeen kävelimme pikku hiljaa kohti laituria, josta JT-Linen vene lähti takaisin kohti Kauppatoria. Matkalla söimme pehmikset ja osallistuin Pokemon Go -raidiin. Sainpa matkamuistoksi toisen Articunoni ja huomasin muutenkin, että Suomenlinna on huippupaikka pelata Pokemon Go:ta! Pitää mennä joskus uudestaan oikein ajan kanssa. Isommille lapsille Suomenlinnassa näytti olevan isohko leikkipuisto, ja tietysti saarella on paljon muutakin nähtävää museoiden, vanhojen linnoitusten ja kauniiden maisemien muodossa.
Enni nukahti kantoreppuun odotellessamme venettä ja veneeseen päästyämme siirsin hänet rattaisiin nukkumaan. Siinä tyttö sitten nukkuikin kotiin asti väsyneenä rankasta retkipäivästä. Taas kerran onnistunut reissu ja tuli huomattua, että voi sen vauvankin kanssa tehdä paljon samoja asioita mitä ennen teki yksin. Vinkkini muille tuoreille vanhemmille onkin, ettei liikaa kannata pelätä vauvan kanssa reissuun lähtemistä. Varsinkin tällaisia Suomenlinnan tapaisia pikkureissuja on tosi kiva ja kätevä tehdä vauvan kanssa, kunhan varustus on kunnossa ja miettii vähän etukäteen esimerkiksi lastenhoitohuoneiden sijainteja. Retkeily piristää sekä vauvaa että vanhempia ja usein vauva nukkuu retken jälkeen hyvät päiväunet uusien jännittävien kokemusten viedessä veronsa - ja vanhempi saa pienen hetken omaa aikaa vaikka matkakuvien läpikäymiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka minä pääsin lääkikseen

Vaunukävelyt Emmaljunga Super Viking -yhdistelmävaunuilla

Ensimmäinen kosketus lääkärin työelämään; amanuenssuuri sairaalassa