Liikunta raskauden aikana

Liikunta on yksi niistä asioista, jotka helposti jäävät ja unohtuvat raskauden ja synnytyksen myötä. Osittain tämä johtuu tietysti ihan biologiasta; raskaana oleva nainen ei saakaan harrastaa ihan mitä tahansa liikuntaa ja synnytyksen jälkeen suositellaan pitämään noin 3 kk taukoa rasittavasta liikunnasta. Tämän lisäksi pikkuvauvan vanhemmat ovat usein väsyneitä ja kärsivät unenpuutteesta, mikä ei suoranaisesti houkuttele lähtemään lenkille. Pientä vauvaa ei myöskään voi vaan jättää johonkin kun haluaisi käydä salilla tai muualla urheilemassa, vaan vauvan hoitopaikka on aina mietittävä erikseen tai vauva on otettava mukaan.


Tässä elämänvaiheessa kannattaa mielestäni olla itselleen armollinen liikunnan suhteen; raskaus ja synnytys ovat naisen elimistölle valtavan kovia koettelemuksia, joista voi kestää kauankin palautua niin fyysisesti kuin henkisesti. Myös imetys on äidin elimistölle rasitus ja polttaa (yleensä) ylimääräisiä kaloreita ihan ilman liikuntaa. Toki kannattaa pyrkiä harrastamaan ainakin vähän sellaista liikuntaa, joka voisi auttaa palautumisessa ja tuoda itselle hyvää mieltä ja jaksamista vauva-arkeen. Liikunnalla kun on tutkitusti niin monia hyviä vaikutuksia terveyteen ja usein ne heijastuvat myös lapsen hyvinvointiin. Listaan alle sellaisia liikuntamuotoja, jotka itse koin mukaviksi raskauden aikana, toivottavasti joku löytää niistä inspiraatiota myös omaan liikkumiseen masun kanssa. Huomenna listaan hyväksi kokemiani liikuntamuotoja pienen vauvan äitinä, eli pysy kuulolla!

Kirjoitin alkukesästä myös kymmenestä vinkistä liikunnallisempaan arkeen, joilla voi helposti lisätä liikuntaa omaan arkeen. Kannattaa käydä katsastamassa nekin, sillä pienillä muutoksilla voi joskus saada isoja asioita aikaan pitkällä aikavälillä. Tärkeintä on joka tapauksessa löytää itselle sopiva tapa liikkua ja nauttia siitä stressaamatta liikoja. Iloinen ja onnellinen äiti on nimittäin parasta, mitä lapsi voi saada.


Hyviä liikuntamuotoja raskauden aikana:

Kävely - Harrastin ennen Enniä lenkkeilyä, mutta se muuttui aika nopeasti raskauden myötä liian raskaaksi ja juokseminen alkoi sattua alavatsaan - niinpä vaihdoin juoksun kävelyyn. Kävelin raskaana ollessani paljon, joskus yksin, joskus miehen kanssa ja kerran jopa tyhjien vaunujen kanssa (halusimme testata juuri ostettuja yhdistelmävaunuja). Kävely oli mukavan rento liikuntamuoto ihan loppuraskauteen asti, joskin liian nopea vauhti viimeisinä kuukausina ja viikkoina sai joskus pientä supistelua aikaan. Kävely on kuitenkin siitä mukava laji, että siinä on helppo pysähtyä hetkeksi tai hiljentää vauhtia ja sillä tavoin säätää kävelyn rasittavuutta. Reittejä vaihtelemalla maisemiin saa vaihtelua ja satunnaiset mäet tai portaat tuovat mukaan pieniä intervalleja.

Vaunuja ulkoiluttamassa reilu kuukausi ennen Ennin syntymää.


Uinti - Kävin itse raskaana ollessani usein uimassa ja pidin sitä tosi mukavana liikuntamuotona. Olen aina tykännyt uimisesta, mutta varsinkin raskauden aikana huomasi, kuinka kivasti vesi tuki kasvanutta masua ja kevensi oloa. Uinti ei myöskään aiheuta rasitusta nivelille tai selälle, jotka voivat raskauden aikana olla kovilla.

Käsipainot - Käsipainot ovat siitä hyvä tapa harrastaa liikuntaa, että ne saa kokonsa puolesta säilytettyä melkein missä päin kotia vaan ja ne on helppo ja nopea vetäistä esille. Erilaisia käsipainoilla tehtäviä liikkeitä on paljon ja painoja vaihtelemalla saa treenattua yllättävänkin monipuolisesti. Käsien lihaskuntoa on hyvä pitää yllä jo raskauden aikana, synnytyksen jälkeen mukana onkin sitten aika usein ihan oma, itsestään kasvava käsipaino.


Portaat - Asumme viidennessä kerroksessa ja tykkäsin ihan raskauden loppuun asti aina nousta ylös portaita pitkin. Itse asiassa portaissa kulkeminen on vasta nyt pienen vauvan kanssa vähentynyt selvästi kun vaunujen kanssa pitää kulkea hissillä (eikä vauvaa muutenkaan uskalla samalla tavalla kantaa portaissa kun vaihtoehtona on hissi). Portaiden nouseminen on hyvää hyötyliikuntaa ja sitä voi turvallisin mielin tehdä raskaanakin, kunhan tietysti pysähtyy jos alkaa liikaa supistella. Ihan loppuraskaudesta porrastreenillä voi koittaa avittaa synnytyksen alkamistakin.

Frisbeegolf - Sopivan matalan sykkeen laji myös raskaana olevalle, ei myöskään vaadi mitään isompia painavien tavaroiden nostelua. Hyvää ulkoilua ja vaihtelua pelkälle kävelylle, maastotkin ovat eri kentillä mukavan vaihtelevat. Laji on aloittelijaystävällinen ja jo yhden kiekon hankkimalla voi periaatteessa pelata kokonaisen kierroksen.


Raskausjooga - Osallistuin viime kesänä kerran viikossa pidettävälle raskausjoogakurssille. Olin kurssin alkaessa viidennellä kuulla raskaana ja kurssi kesti pari kuukautta. Kurssille olisi ehkä kannattanut näin jälkiviisaasti ajateltuna osallistua vähän lähempänä laskettua aikaa niin siitä olisi voinut saada enemmän irti; varsinkin synnytykseen liittyvät vinkit tuntuivat itselle vielä kaukaisilta kurssin alettua. Yksi ihanimmista raskausmuistoistani tapahtui kuitenkin kurssin ihan ensimmäisten kertojen loppurentoutuksen aikaan: tunsin silloin ensimmäistä kertaa olevani yhdessä vauvan kanssa jossain kun Enni potki masussani silitellessäni häntä. Tunne oli ihmeellinen ja sanoinkuvaamattoman onnellinen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen