Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen - tukena äitikurssi verkossa

BLOGIYHTEISTYÖ: Hyvinvointistudio LUPAUS

Blogini on vielä nuori ja hakee omaa paikkaansa tunnetumpien perheblogien joukossa, mutta tänään saan kunnian kirjoittaa ensimmäisen yhteistyöpostaukseni. Ja mistä aiheesta, nimittäin tuoreiden äitien hyvinvoinnista ja jaksamisesta, eli siis minulle henkilökohtaisesti valtavan tärkeästä ja ajankohtaisesta asiasta! Raskaus, synnytys ja pikkuvauva-aika ovat isoja mullistuksia naisen elimistölle. Raskauden aikana kehon tehtävänä on kasvattaa pientä ihmisenalkua ja muuttaa yksi hedelmöittynyt munasolu elinkelpoiseksi vauvaksi, synnytys on yksi naisen elämän rajuimmista tapahtumista fyysisesti eikä sen jälkeenkään keho pääse täysin lepäämään, sillä imetys kuluttaa äidin energiavarastoja ja unen puute vaivaa helposti tuoretta äitiä vastasyntyneen heräillessä parin tunnin välein syömään. Ei siis ihme, että lapsen synnyttänyt äiti näyttää usein hieman erilaiselta kuin ennen raskautta. Hyvinvointistudio LUPAUS on suomalainen vuonna 2014 perustettu yritys, joka tarjoaa perus personal trainingin lisäksi monenlaista nimenomaan äideille suunnattua valmennusta. Kaikessa valmennuksessa lähdetään liikkeelle hyvästä olosta ja äitivalmennuksissa otetaan hyvin huomioon vauvan asettamat ajoittain tiukat ja muuttuvat aikataulut.

Kuva: Hyvinvointistudio LUPAUS

Itse olen omasta mielestäni onneksi palautunut raskaudesta ja synnytyksestä ihan kohtuullisen hyvin, mutta oman jaksamisen parantamiseksi olin jo aikasemmin kesällä harkinnut osallistuvani Hyvinvointistudio LUPAUKSEN järjestämälle äitikurssille verkossa; hypin siis suunnilleen tasajalkaa innostuksesta kun heiltä päin lähestyttiin blogiani kyseisen kurssin tiimoilta. LUPAUKSEN verkkokurssi, jolle itsellänikin on nyt syksyllä ilo osallistua, on tarkemmalta nimeltään Kuntouta keskivartalo -äitikurssi*, eli kurssin fokus on keskivartalon toiminnassa. Raskaus ja synnytys muuttavat eniten nimenomaan äidin keskivartaloa, ja itsekin olen kärsinyt synnytyksen jälkeen pömppövatsasta ja ajoittaisista alaselkäkivuista. Keskivartalon lihakset vaikuttavat voimakkaasti myös ryhtiin ja erityisesti vatsalihakset pitävät sisäelimet paikallaan, ja niiden heikentyminen voi altistaa kohdunlaskeumalle. Äitikurssilla näitä erilaisia keskivartalon ongelmakohtia lähdetään kohtaamaan pikku hiljaa ja harjoittelu etenee progressiivisesti; keskivartalon kuntouttaminen on raskauden ja synnytyksen aiheuttaman rasituksen jälkeen pitkäjänteistä työtä. Kurssi kestää viisi viikkoa ja sisältää vaikka mitä hyödyllistä tuoreille äideille.


Kuntouta keskivartalo -äitikurssi* on suunnattu pääasiallisesti 0-12 kk sitten synnyttäneille naisille, mutta kurssille voi hyvin osallistua vaikka synnytyksestä olisi kulunut kauemminkin; lantionpohjan lihasten ja syvien vatsalihasten treenaaminen hyödyttää jokaista naista joka tapauksessa. Itselläni synnytyksestä on kurssin alkaessa ehtinyt vierähtää jo yli 9 kuukautta (uskomatonta!). Kurssin tarkoitus on edistää synnytyksestä palautumista turvallisella ja lempeällä tavalla, ja kurssilla esitellyt harjoitukset ovat helppoja ja lyhyitä. Päivittäiset 2-3 minuutin harjoitukset ehtii sovittaa hyvin vauva-arkeenkin ja kurssilaiset saavat sähköpostiin helpot harjoitusohjeet joka arkipäivälle.

Odotan innolla sitä, että joku ulkopuolinen tekee puolestani treeniohjelman ja minun ei tarvitse kuin noudattaa sitä - jostain syystä ruokakaupassakin on helpompi liikkua ostoslistan kanssa, vaikka tietäisi suunnilleen mitä pitää ostaa.  Harjoituksien pituus kuulostaa myös hyvältä, sillä pidemmän treenihetken aloittamiseen on aina korkeampi kynnys mm. suihkun tarpeen ja yleisen ajankäytön takia.  En ole juurikaan treenannut Ennin syntymän jälkeen muuten kuin kävelemällä, eli pieni lihastreeni tuo liikkumiseen tervetullutta vaihtelua. Yksi asia, joka itseäni myös erityisesti kiinnostaa, on kurssin lupaama vatsalihasten erkauman tunnistaminen.

Kuva: Hyvinvointistudio LUPAUS


Kuva: Hyvinvointistudio LUPAUS

Kurssin materiaalit toimitetaan osallistujille sähköpostitse joka arkiaamu, eli käytännön järjestelyt sopivat hyvin pienten vauvojen äideille, joilla ei aina ole luksusta valita milloin ja missä ehtii harjoitteita tehdä. Keskivartalopainotuksen lisäksi äitikurssi lupaa vinkkejä epäergonomisista imetysasennoista johtuviin niska-hartiaseudun kipuihin. Näistä olen itse kärsinyt enemmän tai vähemmän oikeastaan koko Ennin olemassaolon ajan, eli odotan innolla vinkkejä tämän seudun jumppaamiseen ja rentouttamiseen. Äitikurssilaiset pääsevät myös mukaan omaan keskusteluryhmään, jossa saa halutessaan vertaistukea muilta äideltä. Samoin kurssilaiset saavat mahdollisuuden esittää kysymyksiä raskaus- ja äitiysliikuntaan erikoistuneelle valmentajalle - ainutlaatuinen tilaisuus saada juuri omaan tilanteeseen sopivia henkilökohtaisia neuvoja siis. 

Kuulostaako hyvältä kurssilta? Minun mielestä ainakin kuulostaa ja odotan jo innolla äitikurssin alkamista. Tuntuu tosi motivoivalta, että tarkemmat ohjeet kolahtavat sähköpostiin joka arkiaamu, jolloin asiasta tulee koko ajan sopiva muistutus eikä homma unohdu kesken kiireisen viikon.


*Pääsy kurssille saatu blogin kautta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka minä pääsin lääkikseen

Vaunukävelyt Emmaljunga Super Viking -yhdistelmävaunuilla

Ensimmäinen kosketus lääkärin työelämään; amanuenssuuri sairaalassa