Nopeat ja helpot kauralastut

Opin jo pienenä äidiltäni, että resepti on hyvä jos otsikossa lukee "nopea", "helppo", "vaivaton" tms. Nämä kauralastut täyttävät kaikki hyvän reseptin kriteerit, sillä ne on nopea ja helppo valmistaa ja mikä tärkeintä, lopputuloskin maistuu tosi hyvältä. Kauralastuja on kätevä viedä tuomisina kyläpaikkaan ja niitä voi myös pakastaa kotiin yllätysvieraita varten. Ajattelinkin nyt jakaa oman kauralastureseptini, jota pääsin taas pari päivää sitten testaamaan kun koitin nopealla aikataululla keksiä jotain viemistä naapurille.


Syntyvien kauralastujen määrää on helppo muuttaa tuplaamalla tai puolittamalla reseptin ainesosat tai vaihtoehtoisesti pienentämällä tai suurentamalla itse lastuja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että paistoaika voi muuttua lastun koon muuttuessa. Muutenkin lastut voivat erilaisissa uuneissa kypsyä vähän eri nopeuksilla, eli ensimmäisellä kerralla kannattaa vähän katsoa lastuja paiston aikana etteivät ne pala. Valmiit lastut saavat olla vähän löysiä, sillä ne kovettuvat ja muuttuvat rapeiksi vasta jäähdyttyään.


Nopeat ja helpot kauralastut (n. 27 kpl):

Ainekset:
50 g voita/margariinia
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna


Ohjeet:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita margariini kattilaan ja kuumenna liedellä, kunnes se on sulanut. Sammuta levy ja nosta kattila liedeltä. Lisää kattilaan kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. Lisää kananmuna vähän sekoittaen. Nosta pieniä nokareita taikinaa leivinpaperille uunipellille kahdella lusikalla, jätä tarpeeksi tilaa kasojen väliin (noin 10 cm). Paista noin 5-7 minuuttia ja anna jäähtyä ennen tarjoilua tai päällekkäin kasaamista; uunituoreet lastut ovat pehmeitä ja muuttavat muotoaan kunnes ovat jäähtyneet ja jähmettyneet kekseiksi.Itse asettelin lastuja yhdelle uunipellille 9 kpl ja tällä reseptillä kauralastuja tuli kolme pellillistä eli yhteensä 27 kpl. Lastujen määrää ja kokoa on kuitenkin helppo muuttaa käyttämällä yhteen lastuun enemmän tai vähemmän "taikinaa". Joka tapauksessa lastuille pitää jättää tarpeeksi tilaa ympärilleen pellillä, jotta ne mahtuvat leviämään uunissa kunnolla ja tilaa tarvitaan sitä enemmän, mitä enemmän taikinaa on käyttänyt. Taikinan voi laittaa pellille kasoissa, sillä ne leviävät uunissa litteiksi lastuiksi ihan itsestään.

Toisen ja kolmannen erän kasat olivat vähän ensimmäistä pienempiä niin kekseistäkin tuli pienempiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka minä pääsin lääkikseen

Vaunukävelyt Emmaljunga Super Viking -yhdistelmävaunuilla

Ensimmäinen kosketus lääkärin työelämään; amanuenssuuri sairaalassa