Top 5 matkakohteeni

Tänään luvassa on vähän erilainen postaus kun aloin syksyn pimeydessä muistella ihanimpia lomakohteitamme vuosien varrelta. Päätin listata tänne blogiin viisi ihaninta kaupunkia, joissa olen käynyt ja haluan ehdottomasti käydä vielä uudestaankin. Kyseiset kaupungit ovat listalla aika erilaisista syistä, mutta kaikille on yhteistä se, että niissä liikkuessa tulee jotenkin hyvä ja inspiroitunut olo. Voisin periaatteessa kuvitella asuvani missä tahansa näistä kaupungeista, vaikka tuskin tulemmekaan ulkomaille koskaan muuttamaan. Kaupungit eivät ole millään tavalla parhausjärjestyksessä vaan kaikissa on mielestäni omalla tavallaan jotain ainutlaatuista.


San Francisco - San Franciscosta löytyisi vaikka mitä mainitsemisen arvoista; vanhat raitiovaunut, jyrkät kadut, kaunis rantaviiva, mielenkiintoiset kahvilat... Itselleni kaupungista jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen kotoisa ja lämmin tunnelma, joka jotenkin heti saavuttuamme sinne valtasi mielen. Kaduilla tuntui turvalliselta liikkua illallakin ja ilmapiiri oli jotenkin järkevä, melkein pohjoismainen. Kaupunki tuntui heti kodilta.

Ehdimme reissun aikana nähdä paljon, mutta kaupungin ehkä tunnetuin nähtävyys, vankilasaari Alcatraz, jäi meiltä valitettavasti kokematta (vinkkinä muille: sesonkiaikana saareen kannattaa tilata liput jo etukäteen). Teimme kuitenkin laivaretken saaren ympäri ja hienolta se kyllä vaikutti kauempaakin katseltuna. Land's Endin puistoalue oli upea hienoine maisemiin ja kaupungista jäi mieleen myös maailman paras juustokakkukahvila, Cheesecake Factory - näitä ilmeisesti löytyy muualtakin Jenkeistä ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jos eteen osuu!






Tukholma - Kaikille suomalaisille tuttu Tukholma on yksi omista suosikkikohteistani. Tähän vaikuttaa osittain sinne matkustamisen helppous, sillä Tukholmaan lentää jopa alle tunnissa ja laivalla sinne pääsee noin 15 tunnissa vähän riippuen lähtösatamasta. Tukholma on siisti kaupunki, jossa on paljon näkemistä ja tekemistä kaiken ikäisille ja jossa tuntee olonsa turvalliseksi. Tukholma on ihana kesäkaupunki, hyvin Helsingin tyylinen, mutta kuitenkin monella tavalla avoimempi ja isompi. Kivoja terasseja ja jäätelökioskeja on joka puolella ja meren läheisyys tuntuu mukavan kotoisalta. Lasten kanssa kaupunkiin on helppo mennä kun se on niin lähellä ja lapsiperheille löytyy paljon hauskaa tekemistä (esim. Skansen, Gröna Lund, Junibacken).




Lontoo - On ehkä hassua, että listaan Lontoon tälle listalle, sillä olen viettänyt siellä vain reilut 12 tuntia ja niistäkin suurimman osan nukkuen. Se pieni pala Lontoota, jonka tuolloin näin, teki minuun kuitenkin vaikutuksen. Punaiset bussit ja puhelinkopit, Buckinhamin palatsi ja sympaattiset talot tekivät kaikki kaupungista jotenkin kotoisan ja omaleimaisen tuntuisen. Haluan ehdottomasti joskus lähteä Lontooseen uudestaan ajan kanssa ja oikeasti kierrellä kaupungissa ja tutustua nähtävyyksiin.


Aika hyvä etäisyys henkilökuvalle.


Kööpenhamina - Teimme kolme vuotta sitten mieheni kanssa pidennetyn viikonloppureissun Kööpenhaminaan ja ihastuin kaupunkiin jo muutamassa päivässä. Nähtävää oli paljon ja teimme heti matkan alussa hyvän päätöksen: ostimme molemmille Copenhagen Cardit. Korteilla pääsi useimpiin nähtävyyksiin ilmaiseksi (ja joihinkin alennetulla hinnalla) ja mikä tärkeintä, pääsi vapaasti liikkumaan julkisella liikenteellä. Ilman kortteja emme olisi ikinä menneet suurimpaan osaan nähtävyyksistä ja se olikin varsinkin näin jälkikäteen ajateltuna yksi korttien isoimmista hyödyistä - rahoilleen halusi vastinetta mahdollisimman paljon ja viikonlopun aikana tuli siten tehtyä ja nähtyä PALJON.






New York - Enpä ole vielä törmännyt henkilöön, joka ei olisi tykännyt New Yorkista siellä vierailtuaan, ja ihastuin itsekin kaupungin monipuolisuuteen siellä matkustettuani. New Yorkista löytyy varmasti jokaiselle jotain ja tekemistä on niin paljon! On museoita, musikaaleja, puistoja, risteilyjä, kuuluisia maamerkkejä, huippuravintoloita, keltaisia takseja ja kovatasoisia urheiluotteluita monessakin lajissa. Olimme New Yorkissa viikon matkalla ja tuntui, ettei siinä ajassa ehtinyt nähdä kuin pienen pintaraapaisun kaupungista vaikka tekemistä oli hurjasti joka päivälle. Päällimmäisinä muistoina matkasta ovat luonnontieteellinen museo, Empire State Building ja keskuspuisto, Central Park, jotka olivat kaikki omalla tavallaan aivan upeita kohteita. Jos (tai ehkä ennemmin kun) matkustan New Yorkiin seuraavan kerran, haluan ainakin nähdä musikaalin Broadwaylla ja käydä The Met:issä. Ja vierailla kaupungin toisessa Hard Rock Cafessa, jossa en ensimmäisellä kerralla tajunnut käydä...




Olen lomailijana aika perinteinen tapaus eli tykkään kierrellä nähtävyyksiä ja nähdä lomakohteesta mahdollisimman paljon. Auton tai pyörän vuokraaminen on mielestäni hurjan hyvä ja helppo tapa tutustua kaupunkiin ja sen lähialueisiin. Tällöin on vapaampi liikkumaan minne haluaa ja pääsee tutkimaan paikkoja paljon isommalla säteellä kuin kävellen tai julkiseen liikenteeseen luottaen. Tietysti isoissa kaupungeissa (esim. Lontoo) julkinen liikenne ja erityisesti metro on monesti se helpoin ja nopein tapa liikkua. Los Angelesin keskusta-alueella autolla liikkuneena voin myös sanoa, että loma menee autolla helposti sellaisissa kohteissa hukkaan ruuhkassa istumiseen. Vaikka onhan sekin kokemus ajaa vieraassa maassa seuraten vieraita tienviittoja ja ihmetellen paikallista liikennettä.

San Franciscon yö


Olen luonteeltani keräilijä ja keräilen pieniä avaimenperän tapaisia matkamuistoja Hard Rock Cafeista ympäri maailmaa (joistain paikoista olen ostanut myös pinssin jos oikeaa keräilykohdetta ei ole syystä tai toisesta löytynyt). Aloitin merkkien keräilyn vuonna 2010 Amsterdamista ja tällä hetkellä kokoelmaani kuuluu matkamuisto 22 Hard Rock -kahvilasta/hotellista/kasinosta ympäri maailmaa. Iso osa kokoelmasta tuli häämatkalta kesällä 2015, jolloin kiertelimme autolla Yhdysvaltojen länsirannikkoa. Aion jatkaa Hard Rock Cafeissa vierailua ja kokoelman kartuttamista; saa nähdä, milloin nykyinen kehys jää matkamuistoille pieneksi. Toinen suosimani matkamuisto lomareissuilta on valokuvakirja, jollaisen olen tehnyt käytännössä kaikilta matkoiltamme. Kuvia on jälkikäteen tosi hauskaa katsella ja muistella matkaa, varsinkin häämatkakirjojamme (kyllä, osat 1 ja 2) on ollut ihana selailla aina välillä. Muutaman vuoden päästä voimme näyttää Ennillekin niistä miltä äiti ja isi näyttivät ennen tytön syntymää. Ja varmasti Enni tykkää katsella itsestäänkin kuvia tulevista matkakirjoista, joissa hän todennäköisesti tulee olemaan päätähti.

Hard Rock Cafe -kokoelmani

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen