Vauvan ruokailujen update

Onko Enni oppinut vielä syömään "oikeita" vauvanruokia pelkän maidon lisäksi? Onhan hän. Suurin osa valmiista hedelmä- ja marjasoseista maistuu nykyään tytölle hyvin ja myös erilaiset omatekoiset soseet (bataatti, parsakaali, kana) maistuvat ihan kohtuullisesti. Enni tykkää syödä ruokansa itse, eli välipalapussit ja sormiruoka ovat hänelle eniten mieleen - lusikalla syöttäminen voi joidenkin soseiden kohdalla käydä nopeasti tylsäksi ja ruokailu loppua siihen. Toisaalta joidenkin ruokien kanssa Enni lappaa itse ruokaa käsin suuhunsa ja sillä välin kun hän ottaa lisää alustalta, avaa hän suun lusikalle maksimoidakseen ruuan saannin.


Meillä on valmiiden kaupasta ostettavien välipalapussien lisäksi tyhjiä, täytettäviä pusseja, joita emme tosin ole vielä käyttäneet. Niihin voisi kuitenkin periaatteessa laittaa omatekoisia smoothieta tai muita soseita, joita tyttö voisi sitten itse pussista syödä. Tärkein asia välipalapussiruokailussa on kuitenkin ollut ChooMeen silikoninen korkki, josta kirjoitinkin vähän jo aikaisemminkin. Korkin ansiosta vauva ei saa puristettua pussista ruokia päällensä vaan korkin kautta sose tulee vauvan suuhun vain imemällä. ChooMeen korkki on kyllä tehnyt meidän ruokailuista sata kertaa siistimpää touhua, mitä osaa arvostaa varsinkin kodin ulkopuolella liikkuessa. Kotona meiltä löytyy muovimatto syöttötuolin alta, mikä helpottaa ruokailun jälkeistä siivousta aika tavalla.


Uskon, että hoidon aloittaminen on parantanut tytön syömistä paljon. Hoitopaikassa kun ei ole edes tarjolla maitoa niin on ollut pakko syödä hedelmäsoseita tai velliä jos ei halua olla nälkäinen. Muiden hoitolasten esimerkki syömisestä on myös voinut auttaa. Imetys ei kotioloissa ole kuitenkaan vielä vähentynyt, vaikka muutakin ruokaa nykyään menee enemmän. Imetys kokonaisuudessaan on hoidon alkamisen myötä vähentynyt hieman, ja välillä tuntuu, että maitomäärät ovat jo päässeet vähän tippumaan kun kysyntää ei ole niin paljon kuin ennen. Yöimetysten lopettaminenkin on toki voinut vaikuttaa tähän. Sinänsä imetyksen vähentyminen ei mitään haittaakaan ja tärkeintä on, että tyttö saa tarpeeksi energiaa oli se sitten äidinmaidosta tai muusta ruuasta. Ja onhan se maito vieläkin Ennin pääasiallinen ravinto. Olisi ihanaa, jos imetys hiljalleen vähentyisi ja jäisi sitten jossain kohtaa itsestään pois kun oikea ruoka alkaa maistua enemmän, mutta katsotaan miten asian kanssa käy. Vielä ei onneksi ole mitään kiirettä lopettaa imetystä ja rintamaito on vauvalle parasta ravintoa niin kauan kuin hän sitä saa.

Uusimpana hienona lisänä Ennin ruokavalioon on tullut kaurapuuro. Se onkin ensimmäinen ruoka, jota voimme syödä täysin samana versiona koko perhe. Tavaksi onkin nyt aiempaa vahvemmin tullut keittää aamupuuro joka aamu, ja kattilallisesta riittää hyvin niin äidille, isille kuin tyttärellekin. Enni tuntuu jopa tykkäävän puurosta aika paljon. Laitan sitä hänelle yleensä Ezpz-ruokailualustalle syötäväksi käsin ja homma menee nykyään nopeasti siihen, että saan lusikoida puuroa tytön suuhun aina sillä aikaa kun hän hamuaa sitä lisää käsiinsä syödäkseen sitä itse. Parhaiten puuro maistuu vähän lämpimänä ja hyvänä puuron lisänä meillä on välillä ollut pensasmustikoita (tämä kombo maistuu muuten aikuisellekin ihan älyttömän hyvin).


Mitä Enni tällä hetkellä syö?
  • Maissinaksut
  • Kaurapuuro
  • Pensasmustikat
  • Talk-murut
  • Banaani, päärynä, vesimeloni
  • Bataatti, kana ja parsakaali soseena
  • Banaaniletut
  • Useimmat valmissoseet (hedelmät ja marjat)Kaiken kaikkiaan ruokailu on meillä helpottunut paljon ja näen nyt jo sen ajan kun voimme kaikki syödä samaa ruokaa. Vuoden ikä on vauvan ruokailujen osalta mielestäni hyvä rajapyykki, jonka jälkeen lapselle voi alkaa tarjota laajemmin erilaisia ruokia maisteltavaksi. Sinne on vielä matkaa se pari kuukautta, jonka ajan olemme vielä aika tarkkoja sen suhteen, mitä Enni suuhunsa laittaa. Ennin kanssa reissaaminenkin on kieltämättä helpottunut kun tyttö syö muutakin kuin rintamaitoa. Esimerkiksi kylään mentäessä Ennille voi antaa välipalapussin tai maissinaksuja, jotka viihdyttävät häntä yleensä sopivasti ainakin sen aikaa, että äiti ehtii juoda kahvinsa. Seuraava tavoite Ennin ruokailujen kanssa on alkaa lisätä erilaisten proteiinien käyttöä, sillä tällä hetkellä niitä menee vielä aika vähän. Varsinkin sitten kun imetys loppuu kokonaan on lapsen tärkeä saada monipuolista ravintoa - rintamaito onneksi paikkaa pientä yksipuolisuutta ruokavaliossa vielä toistaiseksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka minä pääsin lääkikseen

Vaunukävelyt Emmaljunga Super Viking -yhdistelmävaunuilla

Ensimmäinen kosketus lääkärin työelämään; amanuenssuuri sairaalassa