Syksyn pimenevät illat

Syksyyn liitetään usein pimeys, loman loppuminen ja kylmät loskakelit, mutta se on silti ollut jo pitkään yksi lempivuodenajoistani. Lempivuodenaikani on ollut lapsesta asti talvi, eli en muutenkaan kuulu siihen enemmistöön, joka odottaa koko vuoden kesän tuloa. Tietysti nautin Suomen kesästä silloin kun se on meneillään, mutta en erityisemmin jää kaipaamaan sitä syksyn puskiessa päälle. Varsinkin näin aikuisiällä olen oppinut arvostamaan jokaista neljää vuodenaikaa ja niiden vaihtelua; itselläkin on paljon mukavampaa kun osaa nauttia hetkestä ja keskittyä kunkin menossa olevan vuodenajan hyviin puoliin. Juuri alkaneen lokakuun kunniaksi listaan tähän kymmenen syksyyn liittyvää ihanaa puolta.


1. Ruska - Kevään hennon vihreä väritys on oma suosikkini puiden lehdissä, mutta kirkkaat ruskan värit tulevat hyvänä kakkosena. Ruska on siitä ihana, että se on joka vuonna vähän erilainen ja puiden punaiset, keltaiset ja oranssit sävyt muodostavat upeita, alati muuttuvia taideteoksia joka paikkaan. Maahan tippuneet lehdet taas luovat oman, syksylle ominaisen ääni- ja tuoksumaailmansa.


2. Tuoksu - Syksyssä on ihan oma tuoksunsa, joka on varmaan jonkinlainen sekoitus märkää maata ja tippuneita lehtiä. Ilmojen kylmetessä tuoksu saa itseensä tietyn raikkauden, joka on ominainen nimenomaan syksylle. Syksyn tuoksu on mielestäni kotoisa ja saa olon jotenkin rauhalliseksi. Ihmisen hajuaisti on vahva assosiaatioaisti, ja itsellänikin syksyn tuoksu saa monet syksyyn liittyvät asiat ja fiilikset mieleen.

3. Valot - Syksyllä on ihana laittaa parvekkeelle lyhtyjä ja pikku hiljaa ikkunoihin jouluvaloja - pimenevissä illoissa ne alkavat koko ajan olla kauniimpia.

4. Sateen ropina - Sateen ropina ikkunoihin on rauhoittava ääni, varsinkin jos itse saa istua koko illan kotona kuuntelemassa sitä. Sadepäivinä on mukava viettää aikaa sisällä perheen kanssa ja juoda jotain kuumaa.

5. Sisälämpötila - Kesän kuumien päivien ja öiden jälkeen syksyn viileys on tervetullutta myös sisätiloissa. Kotona ei tarvitse nukkua ikkuna auki ja silti liimautua lakanoihin kiinni vaan lämpötilaa on helpompi säädellä sopivaksi toiseen suuntaan pukeutumalla oikein.


6. Uuden alku - Syksy on monille ihmisille uuden alku; koululaiset ja opiskelijat aloittavat silloin uuden lukuvuoden, töihin palataan kesälomien jälkeen ja tv:stäkin alkaa paljon uusia sarjoja. Syksyyn liittyy siis tietyllä tavalla paljon innostusta ja toiveikkuutta tulevasta. Itsellä tämä uuden alku on tänä syksynä ollut taas erityisen ajankohtaista kun aloitin lääkiksen klinikkavaiheen.

7. Joulun odotus - Joulu on aina ollut oma suosikkijuhlapyhäni ja vähintäänkin yhtä mukavaa kuin juhlia itse joulua on odottaa sen tulemista. On kiva seurata miten parvekkeet, kaupat ja ostoskeskukset pikku hiljaa koristellaan kauniisiin joulukoristeihin ja kauppoihin tulee myyntiin joulusuklaat. Lapset ovat innoissaan ja (useimmat) aikuisetkin rentoutuvat kun tiedossa on vapaapäiviä ja hyvää ruokaa. Joulu on minulle lämmin perhejuhla, ja odotan innolla sen viettämistä Ennin kanssa jo toista kertaa.

8. Raikkaus, kuulaus ja kirpeys - Kesän lämpö on useimmiten ihanaa, mutta on se syksyn mukana tuleva raikkaus ihan tervetulluttakin kaikkien niiden kesällä koettujen hikisten öiden ja läkähdyttävien bussi- tai automatkojen jälkeen. Aamulla kun astuu ulos ovesta syksyn kuulas ilma piristää ihanasti jos vähän vielä yön jäljiltä väsyttää.


9. Pimeys - Monille tämä on se pahin asia syksyssä, mutta itse kyllä myös tykkään pimenevistä päivistä. Hämärä tuo päiviin ihanaa tunnelmaa ja toisaalta kontrastia päivän ja yön välille. Nukkuminenkin on helpompaa kun iltaisin on oikeasti pimeää ja aamulla nouseva aurinko ei herätä ihan niin aikaisin. Erilaiset valot myös pääsevät paremmin oikeuksiinsa pimeässä.

10. Kotoisa olo - Minulla on syksyllä aina jotenkin kotoisa olo. Se on varmaan jonkinlainen yhdistelmä sitä, että kelien kylmetessä kodista tulee tärkeämpi tukikohta kuin kesällä (pääsee lämmittelemään ja suojaan) ja sitä, että kesän ulkoilujen ja menojen jälkeen alkaa vähän jo kaivata rauhallista kotiympäristöä. Kotona on myös valoisaa ja ulkona pimeää, mikä tekee kodista tietynlaisen turvapaikan.



Ihanaa syksyä kaikille! 🍁

Kommentit

  1. Allekirjoitan ihan jokaisen! Syksyssä on vaan sitä fiilistä ja kirpeät aamut jotain ihan parasta :) Tosin pimeyden (ja aikaisten aamuherätysten) kanssa olen pulassa viimeistään siinä joulun alla. Mutta onneksi kotiin voi laittaa just niin paljon kaamosvaloja kuin huvittaa!

    Ihanaa syksyn jatkoa teidän perheelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, syksyn tunnelma on ihana! Kirkasvalolamppuja vaan kehiin niin pimeyskin talttuu tarvittaessa. Rentouttavaa loppuvuotta myös teidän perheelle :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen