Taaperon kengät


Kun vauvasta tulee taapero ja hän oppii kävelemään, tulee myös vaatetuksessa ihan uudella tavalla tarvetta jalkineille. Lapsen kenkien hankinta on itselleni ollut jotenkin paljon hankalampaa kuin vaatteiden ostaminen. Se on mielestäni ollut vaikeaa monestakin syystä: lapsen jalka kasvaa nopeasti eli kenkä on oikean kokoinen vain pienen hetken, kengän tulisi olla tukeva kun liikkuminen ei muutenkaan ole vielä kovin varmaa, eikä lapsi myöskään itse osaa oikein sanoa, tuntuuko kenkä hyvältä vai huonolta. Talvella kengän pitäisi lisäksi olla tarpeeksi lämmin ja kaikkien ulkokenkien sopivan vedenpitäviä.

Robeez Princess -ensiaskelkengät

Ennin ensimmäiset kengät ovat olleet minun vanhoja vauvakenkiä (+ yhdet ihanat lahja-Converset), joita pidimme tytöllä yksittäisiä kertoja vaunuissa tai juhlissa vauvavuoden aikana. Ensimmäiset omat kengät ostimme Ennille kirppikseltä loppusyksystä kun tyttö alkoi liikkua enemmän vaunujen ulkopuolellakin ulkoilujen aikana. Kengät olivat Kuoman perinteiset punaiset talvisaappaat, ja ne ovat kyllä olleet hyvät koko talven ajan. Kengät ovat kokoa 20, mutta laittamalla esim. useammat villasukat päällekkäin kokoa on saanut vähän ”säädettyä”. Kuoman kengät ovat siitä erityisen kätevät, että ne voi vaan vetää jalkaan ja pois jalasta.




Kaiken kaikkiaan Ennillä on tällä hetkellä käytössä neljät kengät tai tossut: talvikengät (Kuomat), sisätossut ja kahdet sisä-/juhlakengät. Lisäksi hänellä on usein rattaissa toppatöppöset, joilla periaatteessa voisi kävellä ihan maassakin. Eniten käytössä ovat Kuoman punaiset talvikengät, jotka on tosi kätevä vetäistä jalkaan ulos lähdettäessä ja jotka ovat myös sopivan lämpimät näin pakkaskeleillä. Kotona ja kylässä Enni tykkää usein käyttää pehmeitä sisätossujaan.


Victoria Shoes -kangaskengät



Juhlakenkiä tytöllä on tällä hetkellä kahdet: mustat kiiltonahkakengät ja tummansiniset kangaskengät. Kiiltonahkakengät ovat itse asiassa minun vanhat ja ovat kyllä kestäneet vuosikymmeniä erittäin hyvin. Kangaskengät ostin Ennille Zalandosta asenteella ”palautetaan jos on väärän kokoiset” ja hyvinhän ne sitten sopivatkin. Emme ole vielä kertaakaan mitanneet Ennin jalkaa (mitä tietysti suositellaan aina ennen lapsen kengän ostamista), mutta ihan hyvin olemme onneksi onnistuneet arvioimaan tytön jalan koon. Ja toki olemme ylipäänsä ostaneet Ennille vasta kolmet kengät, eli tuurilla on vielä osunut kohtuullisen helposti oikeaan.



Tilasin kangaskengät ja sisätossut noin kuukausi sitten tosiaan Zalandolta sillä ajatuksella, että Ennillä olisi joitain sisäkenkiäkin tarpeen tullen. Victoria Shoes:n tummansinisiä kangaskenkiä olemme toistaiseksi käyttäneet sisäkenkinä boulderkeskuksessa, mutta niistä saisi kätevästi myös juhlavammat popot kiinnittämällä remmeihin pienet rusetit (jotka siis tulivat kenkien mukana; eivät näy kuvissa). Kätevää muokattavuutta, josta tykkään kaikissa vaatteissa! Kengissä on myös helppo tarrakiinnitys, eli niiden pukeminen ja riisuminen on nopeaa. Voi olla, että nämä kangaskengät tulevat olemaan Ennillä päällä enemmänkin kesällä jos ne vielä silloin mahtuvat jalkaan. Todennäköisesti kesäksi pitää kyllä joka tapauksessa ostaa uusiakin kenkiä, sillä nurkissamme asuu aika meneväinen taapero.


Robeez Princess -sisätossut (tai oikeastaan ensiaskelkengät) puolestaan ovat olleet Ennillä käytössä kotona ja kyläpaikoissa. Tossut ovat nimensä mukaisesti pehmeät ja ne on tarkoitettu pelkkään sisäkäyttöön. Ne ovat myös ihan älyttömän söpöt pitsikuvioineen ja rusetteineen, siis täydelliset kaikille pikkuprinsessoille. Tossuissa on tarrakiinnitys, minkä ansiosta lapsen on itsekin helppo avata tossut ja ottaa ne pois jalasta. Tossun takaisin jalkaan laittaminen onnistuu meillä vielä vain äidin tai isin suosiollisella avustuksella, mutta epäilemättä tämäkin tulee piakkoin muuttumaan. Kuoman talvikengät tyttö saa jo melkein puettua itse, samoin kaikki pipot, sukat ja lapaset. Ja ne kaikista parhaat päälle puettavat ovat tietysti äidin nilkkurit ja tupsupipo - Enni tietää jo tarkalleen, mistä päin eteistä ne yleensä löytyvät.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen