Hankkiako lastenvaatteet uusina vai käytettyinä?

Syksyn ja talven lähestyessä on taas pitänyt tehdä paljon uusia vaate- ja kenkäostoksia perheen nuorimmaiselle. Lapset kasvavat niin nopeasti, että melkeinpä jokaiselle uudelle talvi-, kevät-, syys- tai kesäkaudelle saa hommata jotain uutta. Ikuisuuskysymyksenä sitten on, kannattaako nämä hankinnat tehdä ostaen uusia vai käytettyjä vaatteita. Tykkään itse ehkä enemmän ostaa uusia vaatteita hyvällä alennuksella, sillä se on usein helpompaa ja laadusta voi olla varmempi. Olen kuitenkin ostanut Ennille paljon vaatteita myös käytettynä.

Uutena tilattuja vaatteita POP:ilta.


Vauvavuoden aikana Ennille ei vielä tarvinnut hirveästi ostaa vaatteita, sillä äitiyspakkauksen vaatteet olivat hyviä ja niitä oli paljon, ja lisäksi tyttö sai sukulaisilta ja ystäviltä paljon vaatteita lahjaksi. Maassa makaava vauva ei myöskään kuluta vaatteita samalla tavalla kuin puistossa pyörivä taapero. Pieni vauva ei kävele ollenkaan, eli kenkien ostaminen ei vielä tuossa vaiheessa ole tarpeen. Noin vuoden ikäisestä eteenpäin vaatteita sai sitten alkaa ostaa itsekin enemmän. Samoihin aikoihin tyttö alkoi kävellä, joten myös kenkien ostaminen tuli ajankohtaiseksi. Varsinkin aluksi ostin Ennille lähinnä uusia vaatteita, sillä ne tuntuivat varmemmalta ostokselta, enkä oikein edes tiennyt, mistä käytettyjä vaatteita saa ostettua. Uusia vaatteita tietysti osasin ostaa, sillä verkkokaupoissa asioiminen on ollut minulle aina luontainen tapa tehdä ostoksia. Lastenvaatteita (niin kuin lähes kaikkea muutakin) saa netistä nykyään melkein liiankin helposti ja palauttaminen on yleensä maksutonta jos vaate ei miellytäkään. Olen itsekin ostanut Ennin vaatteista varmaan 95% nettikaupoista, se on vaan niin paljon helpompaa.

Kaksi huhtikuussa 2017 uutena ostettua POP:in yöpukua; vieläkin käytössä lähes viikottain!


Käytettyjäkin lastenvaatteita saa netistä, mutta niitä ostetaan yleisesti ehkä kuitenkin enemmän erilaisilta kirppareilta. Käytetyn vaatteen ostaminen livenä on tietysti siinä mielessä järkevämpää, että kunnon pystyy silloin arvioimaan ihan eri tavalla. Olen ostanut Ennille monia vaatteita ja kenkiä kirppareilta ja second hand -liikkeistä, ja ne ovat kyllä oikeastaan poikkeuksetta olleet oikein hyviä hankintoja, joita on käytetty paljon. Uusimpana tuttavuutena käytettyjen vaatteiden myyntipaikkojen saralla tutustuin tänä kesänä Emmy.fi -nimiseen verkkosivustoon, joka myy käytettyjä lasten ja aikuisten vaatteita. Heillä oli kesällä jokin kampanja, jossa myytiin paljon vaatteita ja kenkiä ihan eurolla parilla ja ostin tuolloin tytölle paljon peruspaitoja, housuja ja kenkiä talvea varten. Varsinkin tekemiini kenkäostoksiin olen ollut aika tyytyväinen; ostin tytölle esimerkiksi Vikingin korkeavartiset talvisaappaat eurolla ja mustat Kuoman talvikengät kolmella eurolla. Voi olla, että talven jälkeen kengät saa myytyä jopa voitolla eteenpäin jos ne vaan pysyvät ehjinä ja siisteinä.

Lastenvaatteissa kannattaa mielestäni jonkin verran katsoa merkkiä, sillä tietyt merkkivaatteet kestävät vaan käytössä paremmin; ja lastenvaatteiden kohdalla käyttö on usein kovaa. Itse olen tässä suhteessa tykännyt tosi paljon Polarn O. Pyretin vaatteista, jotka olen kokenut laadukkaiksi, kestäviksi ja ennen kaikkea pitkäikäisiksi. Monissa POP:in vaatteissa pystyy  pidentämään käyttöikää käännettävien hiha- ja lahjeresorien tai bodyn jatkopalojen avulla. Esimerkiksi POP:in ihanat keltaiset raitahousut, jotka ostin Ennille huhtikuussa 2017 menevät tytölle vieläkin ihan hyvin päälle. Housujen kokolapussa lukee 68 ja tyttö käyttää nykyään lähinnä kokoa 80 tai 86, eli aikamoisesta supervaatteesta on kyse. Housuja on pesty ties kuinka monta kertaa ja niillä on niin puistoiltu, nukuttu kuin syötykin - ja edelleen ne ovat tosi kivan ja siistin näköiset, mitä nyt vähän haalentuneet! On muuten hauska katsella nyt tuota huhtikuussa 2017 tekemääni POP:in tilausta, sillä neljä tuolloin ostamistani vaatteista on edelleen jatkuvassa käytössä: mainitsemani keltaiset housut, valkoiset sukkahousut, mustavalkoraidallinen yöpuku ja pinkki lyhythihainen yöpuku. Käyttöikää näillä vaatteilla on siis ollut jo reippaasti yli vuosi, mikä on tosi pitkä aika vauva- ja taaperoiässä.

POP:in uutena huhtikuussa 2017 ostetut housut.




Tulevathan vaatteet käytettyinä paljon halvemmiksi, se on selvää. Viime talvena ostin tytölle uuden Reimatecin toppahaalarin (koko 74) hintaan 65 euroa (oli vielä ihan hyvä alennus, näiden normaalihintahan on yli 100 euroa). Tulevaksi talveksi olen ostanut Ennille jo kaksi käytettyä Reimatecin toppahaalaria (koko 80 ja 86); ne maksoivat yhteensä 15 euroa. Hintaero oli siis tässäkin tapauksessa ihan merkittävä. Uutta vaatetta ostaessa maksaa tietysti siitä varmuudesta, että vaate on ehjä ja puhdas, eivätkä sen ominaisuudet (esim. vedenpitävyys) ole kuluneet. Koon ja värin saa tuolloin myös valita isommasta valikoimasta. Toisin sanoen maksat helppoudesta. Käytetyn vaatteen kohdalla pitäisi itse osata hieman arvioida vaatteen laatua ja kuntoa, mikä varsinkin netin välityksellä tehdyissä kaupoissa on usein hankalaa. Onneksi suurin osa käytettyjen lastenvaatteiden myyjistä on reiluja ja rehellisiä, mutta aina se kaupanteko on hieman epävarmempaa käytetyllä kauppatavaralla.

Ennin Reimatecin toppahaalari viime talvelta.


Tulevaksi talveksi ostamani Reimatecin käytetyt toppahaalarit.


Summa summarum, mielestäni lastenvaatteita on ihan fiksua ostaa sekä käytettyinä että uusina. Uusien vaatteiden etuna on varmuus laadusta ja kestävyydestä sekä ostamisen helppous, käytettyjen vaatteiden etuna taas hinta ja ekologisuus. Uusien vaatteiden ostamisessa kannattaa hyödyntää alennusmyyntejä (joita lastenvaatteiden kohdalla on lähes aina ja alennukset usein ihan hyviäkin) ja käytettyjen vaatteiden kanssa kannattaa suosia hyväksi toteamiansa merkkejä, joiden kestävyydestä ja laadusta voi olla varma. Ja lopulta tärkeintä lastenvaatteiden ostamisessa on tietysti se, että vaatteet tuntuvat hyviltä käyttäjänsä päällä ja pitävät tämän kuivana, lämpimänä ja kaikin puolin tyytyväisenä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen