Vauvan kanssa junassa

Teimme viime viikolla Ennin kanssa tytön ensimmäisen junamatkan ja reissu onnistui kaiken kaikkiaan tosi hyvin. Päivä oli pitkä, sillä lähdimme kotoa matkaan jo klo 5:25 aamulla ja tulimme takaisin noin kymmeneltä illalla; ehdimme kuitenkin päivän aikana nähdä ja tehdä vaikka mitä ja Enni jaksoi suurimman osan ajasta tosi hyvin.


Matkustamassa olivat minun ja Ennin lisäksi myös vanhempani, eli seurueessamme oli neljä henkilöä. Varsinkin näin talviaikaan lisäkädet tulivat kyllä useasti tarpeeseen ihan vain senkin takia, että sai kaikki tavarat ja vaatteet kannettua. Meillä oli Ennille mukana myös lastenrattaat, joiden kanssa säätäminen olisi ollut ihan mahdotonta yksin. Paikkamme olivat junan toisessa kerroksessa eli vaunut piti kantaa sinne - tosin eipä niitä olisi alakerrassakaan voinut jättää keskelle käytävää vaan ne piti purkaa osiin ja laittaa tavaratilaan. Kylmällä talvikelillä ulkovaatteita oli koko ajan joka puolella, kesällä matkustaminen olisi ehkä sen puolesta helpompaa.

Pienellä lapsella pitää lisäksi olla mukana kaikkea muutakin tarpeellista: hoitolaukku vaippoineen yms., sopivia leluja ajanvietteeksi ja omat eväät tuttipulloineen ja lusikoineen. Tavarat saa periaatteessa kulkemaan tosi helposti rattaissa, mutta kun ne piti junassa tosiaan purkaa ja kuljettaa tavaratilassa, piti myös rattaissa kulkevat tavarat siirtää johonkin. Loppujen lopuksi Ennillä oli kuitenkin vain 2 laukkua: hoitolaukku ja laukku leluille + ruuille. Niiden kanssa olisi periaatteessa pärjännyt yksinkin, mutta toki porukalla niiden kanssa säätäminen oli helpompaa.


Junamme lähti Helsingistä klo 6:24 ja oli perillä Lapualla noin yhdeksältä. Mukavan lyhyt junamatka siis, 2,5h, mutta tuntui sekin kieltämättä pidemmältä kun piti jatkuvasti viihdyttää pientä taaperoa. Enni nukkui junassa onneksi yhdet puolen tunnin päikkärit ja vietimme osan ajasta myös ravintolavaunussa ja junan puuhanurkkauksessa. Puuhanurkkaus oli ihan hauska kokemus, joskin ehkä enemmän suunnattu vähän isommille lapsille. Nurkkauksessa oli liukumäki, lastenkirjoja, ”helmilabyrintteja” ja tietysti lapsille mitoitettu juna, johon pääsi istumaan. Enni tutki nurkkauksessa vähän helmileluja ja tepasteli leikkijunaa vasten, hetkeksi menimme sinne istumaankin. Lopun ajan matkasta vietimme omilla paikoilla, jossa luimme Ennin kanssa kirjoja ja katselimme maisemia. Kun juna lähti niin aikaisin aamulla ehdimme viettää Lapualla pitkän päivän. Näimme paljon sukulaisia ja saimme hyvin moikattua isovanhempiani, joita olimme siis Lapualle tulleet tapaamaan. Rattailla oli helppo liikkua ympäriinsä ja Ennikin pääsi katselemaan vähän lumisempia maisemia kuin koti-Espoossa. Juna takaisin Helsinkiin lähti klo 17:45.

Tulomatkalla juna oli melkein tyhjä ja Ennin kanssa oli siinä mielessä helppo liikkua ympäri junaa. Paluumatkalla juna oli aivan täysi ja tämä ruuhka aiheutti kyllä välillä hankaluuksia. Ennin rattaat eivät esimerkiksi meinanneet mahtua mihinkään kun tavaratilat olivat täynnä jo aikaisemmin kyytiin nousseiden matkustajien tavaroista. Leikkinurkkaus oli tulomatkalla myös niin täynnä, ettei sinne mahtunut enää sekaan tekemään mitään. Ja kuin kirsikkana kakun päälle, Enni päätti kakata juuri keskellä tätä kaaosta ja pääsimme testaamaan millaista on vaipanvaihto junan wc:ssä. No, ihan hyvin se onnistui ERITTÄIN pienestä tilasta huolimatta ja saimme isäni kanssa Ennin puhtaisiin vaippoihin alle 5 minuutissa. Episodin jälkeen tyttö onneksi nukahti aika pian ja nukkuikin melkein 2 tuntia - hyvä juttu, sillä juna oli puolisen tuntia myöhässä.


Eväinä Ennille minulla oli mukana valmiita hedelmäsosepusseja, maissinaksuja ja Talk-muruja. Lisäksi tietysti imetin tyttöä välillä. Kaikki eväät maistuivat hyvin ja nälkä ei ainakaan jäänyt; välillä tuntui että söimme kaikki koko ajan jotain. Parempi kuitenkin niin päin. Valmiit sosepussit olivat tosi käteviä reissussa ja ne sai nopeasti käyttövalmiiksi laittamalla vaan ChooMee-korkin pussin suulle. Näin soseet eivät lennelleet ympäri junaa ja Ennin vaatteita vaan päätyivät hienosti tytön suuhun. Vesipullo pitää tietysti myös olla aina lähettyvillä lapsen kanssa matkatessa, Aventin pillipullo oli kätevä siihen.



Omat vinkkini taaperon kanssa junassa matkustamiseen:
  • Tarpeeksi helppoja ja nopeita eväitä + vesipullo lapselle (ja itselle)
  • Hyvä hoitolaukku, jossa ainakin vaippoja, kosteuspyyhkeitä ja pikkupyyhkeitä
  • Vaihtovaatteet lapselle
  • Käy katsomassa, miltä leikkinurkkaus näyttää - sinne siirtyminenkin on pieni ohjelmanumero lapselle
  • Suosi leluja, joissa ei ole irtoavia pieniä osia (esim. kirjat hyviä, legot huonoja)
  • Tule ajoissa juna-asemalle ja ala valmistautua myös pois jäämiseen tarpeeksi ajoissa

Kommentit

  1. Oih, kurjaa, ettei vaunuille ollut tilaa siellä pyörätuoli/vaunuosastolla! Itsellä aina rattaat niin täyteen tavaraa ahdettu, että pelkästään se purkaminen on työlästä :D Joo se yläkerran lastenvaunun vessa on kyllä kieltämättä tosi pieni koppero, onneksi alhaalta löytyy se iso vessa, kahden lapsen kanssa kun siihen kopperoon ei kyllä mahtuis oikein :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä vinkeistä, seuraavalla matkalla on varmasti itselläkin käytännön puoli paremmin hanskassa kuin nyt :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen