Maailman paras raparperipiirakka

Alkukesä on parasta raparperiaikaa ja olemme saaneet sukulaisilta jo useampaan otteeseen tuoreita raparperinvarsia. Tykkään itse kirpeästä ruuasta, eli raparperi kuuluu omiin suuriin suosikkeihin kaikenlaisissa leivonnaisissa ja muissa kokkauksissa. Raparperista pitää muistaa aina käyttää vain varret, sillä lehdet ovat myrkyllisiä. Raparperipiirakka on mustikkapiirakan kanssa oma lempipiirakka ja olenkin nyt tässä kesäkuun aikana ehtinyt leipoa sitä jo kolme kertaa. Otin lähtöreseptiksi Maku.fi:n mehevän raparperipiirakan ja tämä on kyllä ollut parasta raparperipiirakkaa, mitä olen koskaan maistanut. En juurikaan muuttanut alkuperäistä reseptiä, mutta pelti meillä on vähän pienempi kuin yleensä uuneissa; 40 x 40 cm. Lisäsin myös vähän raparperin määrää.





Maailman paras raparperipiirakka

Muruseos:
250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vanilliinisokeria

Pohjaan:
2 dl piimää
1 kananmuna

Täyte:
10-12 dl raparperia paloina
200 g kermaviiliä
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vanilliinisokeria




Ohjeet:

Sulata voi ja yhdistä yhdessä kulhossa kuivat aineet. Lisää kulhoon sulatettu voi ja nypi murumaiseksi. Ota noin kolmasosa muruseoksesta sivuun, ja lisää piimä ja kananmuna jäljelle jäävään kahteen kolmasosaan. Painele taikina leivinpaperille uunipellille. Kuori ja paloittele raparperinvarret ja ripottele ne taikinan päälle tasaisesti. Sekoita täytteen muut osat kulhossa ja kaada seos raparperien päälle, tasoita vähän lusikalla. Lopuksi ripottele sivuun laittamasi muruseos täytteen päälle. Paista 175 asteessa 45-55 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.









Piirakasta tuli tällä reseptillä tosi kostea ja mehevä, ihan syntisen hyvää kesäherkkua. Piirakka oli myös aika nopea valmistaa, eniten meni aikaa raparperien kuorimiseen ja pilkkomiseen. Vaniljakastike sopi tosi hyvin varsinkin lämpimän raparperipiirakan kanssa, jäätelö toimisi varmasti myös hyvin. Raparperin oksaalihappo sitoo voimakkaasti kalsiumia, eli sen kanssa pitäisikin syödä samaan aikaan aina jotain maitotuotetta, jotta elimistön kalsiuminsaanti ei vaarantuisi. Muista siis vaniljakastike tai jäätelö ihan terveydellisistäkin syistä! ;)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen