Lapsen rokottaminen

Lapsen rokottaminen on vanhemman vastuulla, sillä vanhemmat saavat Suomessa päättää täysin, mitä rokotuksia heidän lapsensa saa. Voin heti postauksen toisessa lauseessa todeta, että jokaisen vanhemman pitäisi ymmärtää, että kyse todella on saamisesta - lapsi saa rokotteella suojan oikeasti vaarallisia tauteja vastaan, ilman sitä hän on turvaton kohdatessaan taudinaiheuttajan.

Suomessa käytössä on rokotusohjelma, jonka avulla päätetään, millaisia rokotuksia lapsille annetaan ja missä vaiheessa. Rokotusohjelmaa on vuosien saatossa muokattu vastaamaan paremmin nykypäivää ja Ennikin saa vähän erilaiset rokotteet kuin mitkä itse olen saanut viime vuosituhannella. Tämänhetkisen rokotusohjelman ensimmäinen rokote on suun kautta otettava rotavirusrokote kahden kuukauden ikäisenä; vahvisteet annetaan kolmen ja viiden kuukauden iässä. Enni ei ensimmäisestä annoksesta ollut moksiskaan, mutta kahdesta seuraavasta annoksesta hän sylki ison osan pois ja huusi loukkaantuneena - ei tainnut maistua kovin hyvältä. Masu ei kuitenkaan mennyt rokotteiden jälkeen sekaisin, vaikka se on aika tavallinen rotavirusrokotteen sivuvaikutus. Ja huuto ja masukipu ovat pieniä haittoja verrattuna sairaalahoitoa vaativaan rotavirustartuntaan, jolta rokote nyt Enniä suojaa.


Ensimmäiset piikitettävät rokotteet (2 kpl) annetaan vauvalle kolmen kuukauden iässä ja niillä lapsi saa alustavan suojan jopa kuutta eri taudinaiheuttajaa vastaan. Nk. viitosrokote (DTaP-IPV-HiB) suojaa jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä, poliolta, hinkuyskältä ja Hib-taudinaiheuttajilta eli Haemophilus influenzae b-tyypin bakteereilta (aiheuttavat mm. hengitystieinfektioita ja aivokalvontulehdusta). Lisäksi PCV eli pneumokokkikonjugaattirokote suojaa vauvaa Streptococcus pneumoniae -bakteerien aiheuttamilta aivokalvontulehdukselta, keuhkokuumeelta ja korvatulehdukselta. Tehosteet molempiin rokotteisiin annetaan viiden ja kahdentoista kuukauden ikäisenä.

Ennillä on seuraavaksi edessä 1-vuotisneuvolassa annettavat piikkirokotteet. Eihän se itse piikittäminen koskaan hauskaa ole ja jännitän itsekin jo vähän neuvolakäyntiä kahdestaan Ennin kanssa; edellisillä piikkikerroilla mies on ollut mukana auttamassa tytön paikallaan pitämisessä ja toiminut tilanteessa henkisenä tukena. Vaan emmeköhän me Ennin kanssa kahdestaankin pärjää, hetken itku on pieni hinta siitä, minkä turvan Enni rokotteesta saa. Rinnan tarjoaminen auttoi suruun nopeasti ainakin kahdella edellisellä rokotuskerralla, toivotaan että sama temppu toimisi nytkin niin tytölle ei jäisi pelkästään huono kuva neuvolasta.

Uusimpina tulokkaina Suomen rokotusohjelmassa ovat vuonna 2013 sinne lisätty HPV-rokote ja vuonna 2017 lisätty vesirokkorokote. HPV-rokotteen saavat toistaiseksi ilmaiseksi vain tytöt, vaikka periaatteessa rokotteesta olisi hyötyä myös pojille; heillä HPV-infektion oireet ja mahdolliset seuraukset eivät kuitenkaan ole yhtä vakavat kuin tytöillä. On myös ajateltu, että rokotetut tytöt suojaavat myös poikia. Itse kyllä varmaan rokottaisin poikanikin HPV:ta vastaan omakustanteisesti, mutta onneksi asiaa ei kummemmin tarvitse miettiä kun Enni tulee rokotteen saamaan ihan ohjelman mukaisestikin 11-13-vuotiaana.

Enni tulee saamaan myös tänä vuonna rokotusohjelmaan lisätyn vesirokkorokotteen, ja sen ajankohta onkin jo paljon lähempänä, sillä rokote annetaan 1,5-vuotiaana. Lapsena sairastettu vesirokko periaatteessa suojaa taudilta yhtä hyvin aikuisena kuin rokote, mutta itse ainakin mieluummin rokotan tyttäreni kuin annan hänen sairastaa taudin, joka jo itsessään on useimmille kurja ja jolla voi olla vakaviakin jälkitauteja. Rokote suojaa kätevästi niiltäkin. Vesirokkorokote myös selvästi vähentää vyöruusun esiintymistä vaikkei siltä kokonaan suojaakaan (sama Varicella zoster -virus (VZV) aiheuttaa molemmat taudit; varicella = vesirokko, zoster = vyöruusu).


On harmittavaa, että rokottamisesta lähtee aina välillä liikkeelle erilaisia pelottavia huhuja, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan totuuspohjaa. On myös hassua, että jotkut jättävät osan rokotteista ottamatta, sillä eivät "koe niitä tarpeellisiksi". Itse konkretisoisin asiaa ehkä vertaamalla rokotetta pyöräilykypärään; sitä ei tarvitse kunnes kaatuu, mutta siinä vaiheessa se pelastaa henkesi - ja joo, ainahan sitä voi niihin kypärän naruihin kuristua.

(Esiteltyäni hienon kypäräidean miehelleni, hän keksi toisenkin pyörävertauskuvan, joka ottaa paremmin huomioon myös laumaimmuniteetin ja jonka julkaisen hänen luvallaan: rokote on kuin pyörän jarrut - niiden puuttumisella voi saada aikaan paljon haittaa muille ja itselleen. Ja joskus harvoin ne voivat lukkiutua.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen