Haaste: Pystytkö luopumaan 10 tavarasta toukokuun aikana?

Olet ehkä jo törmännytkin lehtijuttuihin, joissa on arvioitu keskimääräisen suomalaisen kodin sisältävän noin 50 000 tavaraa. Määrä tuntuu päätähuimaavalta, mutta kun aloin kierrellä kotonamme totesin nopeasti, ettei luku välttämättä ole kovinkaan kaukana totuudesta. Elämme yltäkylläisyyden maailmassa, mutta johonkin alkukantaiseen aivoverkostoon on samalla juurtunut ajatus, ettei mistään edes mahdollisesti joskus tarpeellisesta kannata luopua. Yhtälö johtaa siihen, että kotimme täyttyvät tavaralla, jota emme välttämättä ole käyttäneet vuosiin tai vuosikymmeniin.

Tavaroita, joista luovuin huhtikuussa.

Konmarin ja muun vastaavan hengessä usein sanotaan, että jos tavaraa ei ole käyttänyt vuoteen, se joutaa roskakoriin. En itse ehkä olisi ihan niin tiukka, sillä mielestäni on ok omistaa esimerkiksi tarjoiluastioita ja ylimääräisiä lautasia + ruokailuvälineitä, joita käytetään vain satunnaisesti isommissa juhlissa. Samoin monia kirjoja, pelejä ja askarteluvälineitä on kiva olla olemassa, vaikka niitä ei ihan jatkuvasti käyttäisikään. Kieltämättä vuoden käyttämättömyys kuitenkin antaa jonkinlaista osviittaa siitä, kuinka tarpeellinen jokin yksittäinen tavara sinulle on - jos sitä ei ole vuoteen käyttänyt, ei sen puuttumista todennäköisesti edes huomaisi vuoden kuluttua.

Luovuin itse huhtikuun aikana kymmenestä tavarasta, jotka listaan tähän alle. Kuulun tavaran omistajana siihen suomalaisten enemmistöön, jonka mielestä lähes kaikelle voisi jossain tilanteessa keksiä käyttöä, eli laatikoistamme löytyy mm. lahjapaketeista talteen otettuja koristenauhoja, pizzalaatikoiden ympärillä tulevia kuminauhoja ja verkkokauppatilausten tyhjiä pahvilaatikoita. Pakko on sanoa, että näitä mainittuja juttuja onkin meillä hyvin uusiokäytetty ja isommaksi ongelmaksi meillä ehkä muodostuvatkin vanhat käyttötavarat, joita ei malta heittää pois vaikka niitä ei olisi aikoihin enää tarvinnutkaan.

Olen joskus lukenut, että tavarasta luopuminen on helpompaa jos siitä ottaa valokuvan ennen pois heittämistä. Tämä todella hieman helpotti ainakin omalla kohdalla, sillä näin tavaroista jää jonkinlainen ”muisto” vaikka niistä luopuisi. Monestihan sitä nimittäin kiintyy tavaran sijaan tavaran herättämään muistoon tai ajatukseen, jonka takia itse tavarasta on vaikea luopua. Jos esinettä ei oikeasti tarvitse muuhun kuin muiston ylläpitoon, voi pelkkä valokuva riittää ja esineen voi laittaa eteenpäin. Tämä ei tietenkään päde kaikista tärkeimpiin tavaroihin, joilla voi olla tunnearvoa niin paljon, ettei mikään valokuva voi korvata sitä. Nämä tavarat kannattaakin mielestäni säilyttää hyvällä omallatunnolla ja keskittyä karsimisessa ”vähäpätöisempiin” esineisiin.

Alla olevan listan tavarat ovat osittain vähän säälittäviä luopumisen kohteita, mutta jostain projekti pitää aina aloittaa. Minulle listan tekeminen konkretisoi touhua ja näytti itselle, kuinka vaikeaa esineistä luopuminen voi olla. Valokuvat helpottivat hieman luopumisen tuskaa ja voisinkin ajatella joskus tekeväni oikein albumin kaikista luopumistani tavaroista muistuttamaan prosessista.


1. Sininen muovikansio

Mistä ja milloin saatu: Yliopistolta, 2013
Milloin viimeksi käytetty: Ei ikinä
Mihin meni: Roskiin
Ajatuksia: Ylimääräisiä kansioita jaetaan yliopistolla aina välillä ja otin tämän viisi vuotta sitten itselleni ajatuksena koota sinne tärkeitä papereita tms. Minulla on kuitenkin aina ollut ”parempiakin” kansioita käytössä, eli tämä on jäänyt käyttämättömänä laatikon pohjalle. Ostan tällä hetkellä mieluummin omaa silmää miellyttävän kansion kaupasta kuin käytän tätä jos tarve uudelle kansiolle tulee.



2. Smoothie-kone

Mistä ja milloin saatu: Ostettu itse, 2014
Milloin viimeksi käytetty: 2016
Mihin meni: Tori.fi
Ajatuksia: Smoothie-kone oli sinänsä tosi kätevä, mutta käyttöä sille ei viime vuosina ole jostain syystä tullut. Asiaan ehkä vaikuttaa se, että yleiskoneessamme on myös blenderiosa, jolla saa smoothietkin tehtyä aika helposti.



3. Vanha hiusharja

Mistä ja milloin saatu: Vanhemmilta, ~2005
Milloin viimeksi käytetty: Noin viisi vuotta sitten
Mihin meni: Roskiin
Ajatuksia: Olen jotenkin ajatellut, että onhan se hyvä olla varaharja jos käytössä oleva harja jostain syystä vaikka hajoaisi. Kun nyt noin viiteen vuoteen tällä ei ole mitään tehnyt, voin ehkä vain ostaa kaupasta uuden harjan jos käyttöharjalle jotain sattuisi käymään.



4. 18 kpl Koiramme-lehtiä

Mistä ja milloin saatu: Koiraliiton jäsenlehtiä, 2009
Milloin viimeksi käytetty: Yli viisi vuotta sitten
Mihin meni: Roskiin
Ajatuksia: Nämäkin koiralehdet ovat jostain syystä kulkeneet mukana kaksi muuttoa, vaikka niitä ei ole kummankaan muuton jälkeen kertaakaan luettu. Luulen, että lehtien kohdalla itselläni oli vahvasti läsnä niiden tunnearvo ja liitin niihin muistoja koiramme pentuajoista. Nyt oli kuitenkin aika luopua lehdistä ja tehdä tilaa jollekin hyödyllisemmälle - muistot eivät lehtien mukana roskikseen päädy.



5. Valkoinen paita

Mistä ja milloin saatu: Ostettu itse, 2015
Milloin viimeksi käytetty: 6 kk sitten
Mihin meni: Tori.fi
Ajatuksia: Ostin tämän paidan lomareissulla Barcelonasta, mutta eipä sitä tullut tuon matkan jälkeen juurikaan pidettyä. Jännä sinänsä, ettei kevyelle rantapaidalle ollutkaan Suomessa niin paljon käyttöä...



6. Valaisinhylly

Mistä ja milloin saatu: Ostettu itse, 2014
Milloin viimeksi käytetty: 2016
Mihin meni: Tori.fi
Ajatuksia: Hyllyä lamppuineen käytettiin vanhassa kodissamme paljon ja se oli siellä tosi hyvä, mutta uudessa kodissa se ei vaan 1,5 vuoden aikana ole  löytänyt paikkaansa. Luopumisen olisi varmaan pitänyt olla helpompaakin tällä taustalla, onneksi hyllyn myymisestä saadut rahat vähän lohduttivat.



7. Pentikin puiset salaattiottimet

Mistä ja milloin saatu: Osana lahjaa, 2010
Milloin viimeksi käytetty: Ei ikinä
Mihin meni: Tori.fi
Ajatuksia: Koska salaattiottimet olivat osa lahjaa, on niistä luopuminen tuntunut vaikealta. Yleinen ajatushan on, ettei toiselta saatua lahjaa voi myydä eteenpäin tai laittaa roskiin. Jos tavaraa ei kuitenkaan ole pitkään aikaan käyttänyt ollenkaan, on mielestäni ihan hyväksyttävää tehdä sille jotain muutakin kuin säilöä kaapin perukoilla. Itse ainakin lahjan antajana ymmärtäisin tämän.



8. Super Mario Galaxy 2, Wii

Mistä ja milloin saatu: Ostettu itse, 2013
Milloin viimeksi käytetty: 6 kk sitten
Mihin meni: Tori.fi
Ajatuksia: Tykkäämme mieheni kanssa pelata monenlaisia pelejä, mutta tällä hetkellä meillä on pelaamiseen kovin vähän aikaa. Lisäksi tämän pelin voi ostaa aika helposti takaisin jos tuntuu siltä, että intoa pelaamiseen taas löytyy.



9. Vihreä peltikippo

Mistä ja milloin saatu: Stockmannilta, 2008
Milloin viimeksi käytetty: Ei ikinä
Mihin meni: Tori.fi
Ajatuksia: Sain tämän kipon työpaikaltani pinosta, josta työntekijät saivat ottaa muuten roskakoriin meneviä tavaroita. Nuorena tietysti ajattelin lähinnä ”ilmaista tavaraa!”, mutta eihän peltikipolle sitten koskaan käyttökohdetta löytynyt. Jotenkin se on kuitenkin roikkunut mukana sillä ajatuksella, että keksisin sille joskus jotain käyttöä. En kuitenkaan edes  yhtään tykkää kipon ulkonäöstä, eli se ei ole koskaan päätynyt esille.



10. 4 kpl pieniä kehyksiä ja 2 kpl pieniä peilejä

Mistä ja milloin saatu: Ostettu itse, 2013
Milloin viimeksi käytetty: Ei ikinä
Mihin meni: Tori.fi
Ajatuksia: Kehykset ja peilit ovat oikeasti vielä muoveissa, vaikka ostin ne noin 5 vuotta sitten. Ehkä nyt on aika laittaa ne eteenpäin viemästä kaappitilaa, selvästikään niille ei oikein käyttöä meillä löydy.



Suurin osa listan tavaroista päätyi myyntiin Tori.fi -nettikirppikselle, ja osan olen siellä jo saanutkin myytyä. Tein myös päätöksen, että jos tavarat eivät kuukaudessa mene kaupaksi, päätyvät ne roskiin. Muuten voisi helposti käydä niin, että roina jää pyörimään kaappeihin ihan samalla tavalla kuin ennenkin odottamaan päivää, jolloin tavarat ehkä mahdollisesti myydään. Kaiken kaikkiaan kymmenestä tavarasta luopuminen oli minulle projektina ehkä isompi kuin olisi voinut etukäteen olettaa, mutta luopumispäätöksen jälkeen olo on mukavan kevyt ja vapautunut. Suosittelen samantapaista pohdiskelua siis itse kullekin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen