Koti järjestykseen; elokuun 1-7-haaste

Alkavan elokuun ja kesäloman kunniaksi päätin aloittaa noin kuukauden kestävän 1-7-haasteen alkaen ensi viikon maanantaista. Haaste liittyy kodin järjestyksen ylläpitoon ja turhasta tavarasta luopumiseen. 1-7-metodi on pidemmälle viety muoto "tavara päivässä roskiin" -konseptista, törmäsin tähän alkuvuodesta Kotilieden nettisivuilla ja innostuin ajatuksesta. Metodin ideana on luopua maanantaina yhdestä tavarasta, tiistaina kahdesta tavarasta, keskiviikkona kolmesta tavarasta jne. kunnes lopulta sunnuntaina luovutaan seitsemästä tavarasta - ja seuraavalla viikolla sama systeemi. Elokuun aikana tavoitteenani siis on luopua yhteensä 105 tavarasta, joiden loppusijoituspaikkana toimii nettikirppis tai roskakori.Olen harrastanut Tori.fi-myyntejä muutaman vuoden ajan ja sitä kautta kodin tavaroita on tullutkin jo jonkin verran karsittua, mutta viime aikoina on tuntunut että tavarakaaos on taas iskenyt päälle. Varsinkin "työhuoneemme" (lue: varasto) jotenkin ihmeellisesti täyttyy uudestaan ja uudestaan kaikesta roinasta. Kaaoshan johtuu yleensä siitä, että a) tavaraa on liikaa tai b) säilytystilaa on liian vähän. Luulen, että meidän ongelmat keskittyvät enemmän kohtaan a, vaikka varmasti tekemistä on silläkin, että tavaroita jää usein laittamatta omille paikoilleen käytön jälkeen. Kannatan itse sitä ideaa, että jokaisella tavaralla on oma säilytyspaikkansa, jolloin sen teoriassa pitäisi tarvittaessa löytyä nopeasti. On kuitenkin myönnettävä, että ihan kaikilla kotimme tavaroilla ei ole mitään pysyvää hyvää säilytyspaikkaa. Esimerkkeinä tästä ovat hiusharjat jotka kiertävät kodin tasoilla, hulavanne joka yleensä vain makaa keskellä olohuoneen lattiaa ja osa Ennin leluista jotka vaeltavat huoneesta toiseen leikkien mukana.

Vaatteet ovat meillä myös vaikeita "tavaroita", jotka helposti valtaavat järjestykseltä tilaa. Vaatteita jää helposti tuolinkarmille tai sohvalle lojumaan vaatteidenvaihdon jäljiltä, samoin eteisessä ulkovaatteita ei aina jakseta laittaa kaappiin vaan huiveja, takkeja ja lippiksiä jää Ennin vaunuihin tai eteisen tuoleille odottamaan hamaa tulevaisuutta. Meillä on myös yksinkertaisesti liikaa vaatteita, itselläni on varmasti kymmenittäin vaatteita joita en ole pitänyt vuosikausiin. Olen monesti ajatellut toteuttavani KonMari-metodin mukaisen "vaatekasan", eli sen että kokoaisi sängyn päälle kaikki omat vaatteensa koko talosta; ei siis vain vaatekaapin sisältöä vaan KAIKKI vaatteet koko asunnosta mukaan lukien ulkotakit, pipot ja hanskat. Kasan toteuttaminen on kuitenkin toistaiseksi tuntunut liian vaikealta, sen setvimiseen menisi varmasti enemmän kuin yksi päivä. Ehkä senkin saa vielä joskus toteutettua, olisihan se ihanaa jos vaatekaapissa olisi vain sellaisia vaatteita, jotka haluaa pukea päälleen aina.


Ärsyttäväksi ongelmaksi kotimme tavarapaljoudessa on välillä muodostunut niiden tavaroiden säilytys, joita myyn itse nettikirppiksellä. Olen toistaiseksi jemmannut suurimman osan tällaisista tavaroista yhteen kaappiimme ja kun kaikki tavarat eivät ole menneet kaupaksi ja myynti-ilmoitukset vanhentuneet, ovat tavarat jääneet limboon tuohon kaappiin. Suurimman osan voisi varmaan heittää suoraan roskakoriin kun ne kerran eivät ole menneet kaupaksi netissä, mutta olen huomannut että niistä luopuminen kokonaan on vaikeaa. Sitä alkaa ajatella jos nyt kuitenkin tekisi vielä yhden myynti-ilmoituksen ja jos tavara sittenkin menisi vielä kaupaksi. Tätä kaappia tulen varmasti karsimaan elokuun haasteen aikana.

Teen elokuun päätyttyä yhteenvedon tavaroista, joista luovuin, ja kirjoitan ajatuksiani siitä oliko projekti vaikea vai helppo. Pidemmän päälle 1-7-metodi tuntuu ainakin näin etukäteen ajateltuna aika rajulta ratkaisulta kodin järjestyksen ylläpitoon, mutta voisin hyvin kuvitella jatkavani pidempäänkin idealla "yksi tavara päivässä roskiin". Tuo tavarahan voi nimittäin olla vaikka kuinka pieni ja turha. Se näiden haasteiden hieno idea mielestäni onkin, että turhasta sälästä ja suoranaisista roskista, joita nurkissaan säilyttää, pääsisi vihdoin eroon.

PS. Tämän postauksen kuvat edustavat itselleni harmonista kotia ja toimivat motivaattorina haasteen suorittamiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen