1-7-haasteen lopputulos: iloista mieltä ja vaikeita päätöksiä

Aloitin elokuun alkupuolella kodin järjestykseen liittyvän 1-7-haasteen, jonka aikana tavoitteena oli luopua yhteensä 105 tavarasta. Tavaroista luopuminen tapahtui siten, että maanantaisin luovuttiin yhdestä, tiistaisin kahdesta, keskiviikkoisin kolmesta jne. ja lopulta sunnuntaisin seitsemästä tavarasta. Elokuun alkupuolella tavaroista luopuminen oli helppoa ja mukavaa, loppupuolella homma muuttui ärsyttäväksi ja itseä piti koko ajan muistuttaa heittämään tavaroita pois. Sain kuitenkin haasteen kunnialla päätökseen ja omistamme nyt 105 tavaraa vähemmän kuin noin kuukausi sitten.

Pois heitettyä kosmetiikkaa.


Vajaan kuukauden aikana tuli luovuttua yli sadasta tavarasta, mutta minkäänlaista muutosta kotona ei kyllä ole huomannut tämän seurauksena. Toki suurin osa hävitetyistä tavaroista oli pienikokoisia eikä niitä säilytetty esillä, mutta eipä tuo määrä vielä muuttanut myöskään kaappien sisällä olevaa järjestystä juurikaan. Yksittäisissä paikoissa asunnossa on toki tullut lisää tilaa ja se on tuntunut oikein mukavalta.

Vaikeinta oli luopua tavaroista, joille olisi voinut selkeästi olla vielä käyttöä. Luovuin esimerkiksi kahdesta ihan ehjästä, vaikkakin vanhasta pussilakanasta. Meillä on kuitenkin edelleen reilut 10 pussilakanaa eli ne kyllä riittävät, varsinkin kun jokaiselle lakanalle ei ole edes olemassa peittoa. Yhden kategorian sisällä oli välillä taas tosi helppoa heittää isojakin määriä tavaroita roskiin, esimerkiksi meikkipöytää läpikäydessä vastaan tuli nopeasti paljon pois heitettävää.

Muistitikku, 2 euroa.


Sitten pientä tilastoa kuukauden tapahtumista, sillä tein tietysti kuukauden aikana listaa hävitetyistä tavaroista kategorioittain. Eniten roskiin tai nettikirppikselle päätyi kosmetiikkaa, toiseksi eniten pikkutavaroita. Roskakoriin tavaroista päätyi 87 kpl ja nettikirppikselle 18 kpl, eli noin 83 % hävitetyistä tavaroista meni suoraan roskakoriin. Toistaiseksi olen saanut myytyä nettikirppikselle päätyneistä tavaroista 9 kpl eli 50 %, loppuja pidän vielä kuukauden pari myynnissä ja jos ne eivät siinä ajassa mene kaupaksi, heitän nekin pois. Tuloja myydyistä tavaroista tuli kuukauden aikana yhteensä 86 euroa.

Elokuun aikana pois heitetyt tavarat kategorioittain.

Suurin osa pois heitetyistä tavaroista oli tosiaan kosmetiikkaa. En meinannut itsekään uskoa kun meikkipöytäni uumenista löytyi 12, siis KAKSITOISTA, kynsilakkapulloa. Nykyään omistan niitä 0 pulloa. Huvittavaa tilanteessa on sekin, etten ole vuosiin edes käyttänyt kynsilakkaa enkä sitä tulevassa ammatissani voikaan käyttää. Pullojen oli siis aika löytää tiensä kaatopaikalle suosiollisella avustuksellani. Muita kosmetiikka-kategoriaan kuuluvia tavaroita olivat mm. hajuvedet, huulirasvat (joita muuten myös heitin pois yli 10 kpl...) ja ripsiväri. Toiseksi suurin kategoria oli pikkutavarat. Tähän kategoriaan kuului vaikka mitä aina astioista magneetteihin ja kynistä kuntopyörän varaosiin asti. Myydyistä pikkutavaroista esimerkkinä Fiskarsin sakset, joista sain 5 euroa.

Fiskarsin sakset, 5 euroa.


Pois heitetyistä vaatteista suurin osa oli parittomia sukkia, jotka ovat valehtelematta pyörineet puhtaiden pyykkien korissamme jo vuosia. Nyt oli vihdoin aika luopua ajatuksesta, että niille vielä joskus löytyisi pari. Sukkien lisäksi hävitin paitoja ja yhdet kengät. Hävitetyt elintarvikkeet olivat kuivamuonaa, joista osa oli jo vanhentuneita. Mietinkin vähän, voinko laittaa niitä hävitettyjen tavaroiden listalle kun ne periaatteessa jo olivat "roskaa", mutta haasteen tavoitteena oli järjestellä ja siistiä asuntoa ja kyllä tämäkin mielestäni kuului siihen. Hävitin elokuun aikana vain yhden huonekalun, joka sekin oli rikkinäinen jalkalamppu.

Kaiken kaikkiaan haaste oli mielestäni onnistunut ja pääsimme kuukauden aikana eroon turhasta tavarasta. Raivattavaa jäi tietenkin jäljelle vielä paljon, mutta ei haasteen tarkoituksena ollutkaan pyrkiä täydellisyyteen vaan hävittää osa asuntoa valtaavasta roinasta. Reilut 100 tavaraa köyhempänä ja vajaat 100 euroa rikkaampana fiilis on ehdottomasti nyt kuukauden jälkeen parempi kuin haasteen alussa!

Keittiöpyyhkeet, 10 euroa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen