Kuinka rauhoittaa huutava lapsi ja SF Kids Play

Kaikki vauvat huutavat joskus. Jokainen vanhempi on todennäköisesti joskus törmännyt tilanteeseen, että vaikka mitä tekisi ja päällään seisoisi, huuto vaan jatkuu. Onneksi monesti vauvan kanssa tilanne ei ehdi mennä huutokonsertiksi jos osaa lukea vauvan pieniä viestejä nälkä- ja väsymystilasta (koliikkivauvat ovat tietysti oma lukunsa). Pieni vauva huutaa yleisimmin nälkäänsä, toiseksi yleisimmin ehkä masukipuja tai väsymystä. Ja vaippa pitää tietysti olla kuiva, että vauva viihtyy.


Pieni diginatiivi


Enni on paria ensimmäistä kuukauttaan lukuunottamatta ollut tosi rauhallinen vauva. Nykyään on paljon päiviä, jolloin hän ei huuda ollenkaan. Itse ajattelen, että tähän on kaksi syytä: a) Ennin suolisto on jo niin kehittynyt, etteivät masukivut juurikaan enää vaivaa ja b) olemme vanhempina oppineet tulkitsemaan Enniä paljon alkua paremmin. En usko, että Enni oli pahimmasta päästä huudon suhteen alle kuukauden ikäisenäkään, mutta silloin meille kyllä tuli miehen kanssa ajoittain pieniä epätoivon hetkiä kaarella itkevän tytön kanssa. Imetys oli tuolloin vaikeaa, eli tissin suuhun työntäminen ei vielä silloin ollut ihmeparannuskeino kaikkiin ongelmiin. Tutinkin otimme käyttöön vasta Ennin ollessa kahden viikon ikäinen siinä pelossa, että se huonontaisi imuotetta. Meillä niin ei onneksi koskaan käynyt ja tutti oli lopulta monen kriittisen tilanteen tärkeä rauhoittaja (esimerkiksi kastetoimitus sujui tytön nukkuessa täysin tutin ansiosta).

Nykyään Enni huutaa lähinnä nälkää, väsymystä tai läheisyydenkaipuuta. Joskus tuntuu, että tyttö huutaa myös sellaista yleistä tylsistymistä, mutta ehkä sekin sitten lopulta on alkavaa väsymystä. Monesti kun mikään lelu tai laulu tai pomppiminen ei enää tyttöä saa ilostumaan, kännykkä tai kaukosäädin auttaa. Niitä voisi molempia tutkia vaikka kuinka kauan ja Enni nauttii valtavasti katsoa kännykästä videoita itsestään. Ihan suosikkeja ovat sellaiset videot, joilla tyttö nauraa tai ääntelee muuten. Nauhoitin kevään koulupäiviä varten myös omista kasvoistani pienen videon, jossa juttelen Ennille (tätä mies siis aina välillä näytti Ennille ja se rauhoitti tyttöä) ja Enni tykkää vieläkin katsella tätä videota äidin kasvoista tosi paljon. Videoiden näyttäminen tytölle on yksi viimeisistä keinoista, mutta sillä usein saadaan tilanne rauhoittumaan ja tyttö tyytyväiseksi jos ollaan sellaisessa paikassa, jossa ei voi heti alkaa imettää (esim. bussissa).




Pääsimme testaamaan SF Kids Playta kolmen kuukauden ajan (heillä on normaalistikin kuukauden ilmainen kokeilujakso) ja vaikka Enni on toki vähän pieni lastenohjelmille, olemme joskus näyttäneet hänelle pieniä pätkiä piirrettyjä kännykästä tai padilta surun hiipiessä puseroon. Enni tykkää kyllä selvästi lastenohjelmista, joskaan ei yleensä kovin pitkään kerrallaan, mikä on tietysti ihan hyväkin. Tämän ikäisen vauvan ei pitäisikään tuijottaa lastenohjelmia vaan leikkiä leikkimatolla oikeiden lelujen kanssa. Joissain yksittäisissä tilanteissa lastenohjelmat voivat kuitenkin pelastaa kriittisen tilanteen (esim. autossa) eikä niiden näyttämistä pienellekään vauvalle pienissä määrissä pitäisi mielestäni pelätä.



SF Kids Play vaikuttaa hyvältä lastenohjelmien toistopalvelulta tulevia vuosia ajatellen, sillä se on tosi helppokäyttöinen ja sieltä löytyy paljon kivoja suomenkielisiä lastenohjelmia. Asetukset on fiksusti laitettu "turvalukon" taakse, ettei lapsi pääse itse muuttamaan niitä; asetuksiin päästäkseen pitää asettaa neljä värillistä palloa oikeaan järjestykseen ruudulla. Ehkä isompi lapsi tähän pystyisikin, mutta toisaalta lapsen pitää osata lukea, missä järjestyksessä pallot pitää jonoon laittaa. Sovelluksessa voi hyvin myös säätää maksimikatseluaikoja päivässä, jolloin elämä ei mene pelkäksi älylaitteiden tuijotteluksi. Kohtuus kaikessa on mielestäni hyvä ohje tähänkin aiheeseen!






SF Kids Playsta löytyy monia hyviä klassikkolastenohjelmia ja myös uudempia tulokkaita. Omat suosikit voi tallentaa ja jaksoja voi ladata älylaitteelle nopeampaa katselua varten myös ilman nettiyhteyttä. Sovelluksen käyttöliittymä tuntuu helpolta ja sovellukseen voi määrittää myös katselijan iän; näin sovellus tarjoaa vain ikätasolle sopivia ohjelmia. Meillä tämä asetus on nyt 0-3 vuodessa ja ihan kivasti senkin ikäiselle ohjelmia löytyy (esimerkiksi Maija Mehiläinen, Peppi Pitkätossu). Ohjelmia löytyy sovelluksesta aina 10 ikävuoteen asti. Käyttöä tulee siis varmasti olemaan sovellukselle enemmänkin Ennin kasvaessa, nyt keskitymme vielä lastenohjelmia enemmän yhdessä purkin kansilla ja naruilla (ja välillä oikeilla leluillakin) leikkimiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen