Unikouluharjoittelua "Yökukkujasta nukkujaksi" -verkkovalmennuksen avulla

BLOGIYHTEISTYÖ: Kasvun Taika

Välillä on tuntunut siltä, että Ennin nukkuminen on viime kuukausina mennyt vain huonompaan suuntaan; tyttö on pitkään nukahtanut vain tissille, rattaisiin tai kantoreppuun. Hän ei myöskään ole enää huolinut tuttia, joka ennen toimi hyvänä rauhoittajana ja jonka avulla tytön sai väsyneenä nukahtamaan syliin. Olinkin siis tosi iloinen kun meille avautui mahdollisuus tehdä blogiyhteistyötä Heli Mäkelän Kasvun Taian kanssa ja osallistua Helin verkkovalmennukseen "Yökukkujasta nukkujaksi"*. Jo verkkovalmennuksen nimi kuulosti erittäin lupaavalta meidän tilannetta ajatellen, ja reilu viikko sitten alkanut kurssi on myös ehtinyt jo tuottaa tulosta Ennin nukahtamisen suhteen.

Kokeilimme miehen kanssa aikaisemmin neuvolasta vinkattua tassu-unikoulua Ennin unien laadun parantamiseksi, mutta sehän ei onnistunut meillä niin mitenkään. Homma päättyi siihen ettei tyttö rauhoittunut enää kummankaan syliin ja kärsivällisyytemme loppui; tyttö pääsi tissille, nukahti heti ja rauha laskeutui taloon. Unikouluissa tärkeintä on vanhempien rauhallisuus ja johdonmukaisuus, jotka meillä olivat tuolla ensimmäisellä yrityksellä harmittavan heikot. Tämän uuden verkkovalmennuksen myötä otimme uuden tsempin päälle ja päätimme testata vähän uudenlaista unikoulua. Lähdimme verkkovalmennuksen kautta etsimään ratkaisua lähinnä kahteen ongelmaan: että saisimme Ennin nukahtamaan muuallekin kuin rinnalle (parhaassa tapauksessa ihan itse) ja että vähentäisimme yösyöttöjen määrää.


"Yökukkujasta nukkujaksi" -verkkovalmennus* tapahtuu suljetussa Facebook-ryhmässä. Jokainen kurssilainen tekee ryhmään aloituksen, jossa kertoo perheensä tilanteesta ja mitä toivoo kurssilta, ja lisäksi voi kysyä mitä tahansa omaan tilanteeseen liittyvää. Muiden aloituksia pääsee sitten myös kommentoimaan ja tarjoamaan ja saamaan sitä kautta vertaistukea. Valmennuksessa esitellään mm. erilaisia unikoulumenetelmiä ja Facebook-ryhmässä osallistujat pääsevät tutustumaan monenlaisiin ja monipuolisiin materiaaleihin (esim. videoita ja blogitekstejä) jo ennen valmennuksen varsinaista alkua. Itse pidin erityisen mielenkiintoisina videoita pienen vauvan itsesäätelystä ja unisykleistä. Videoilla Heli selittää ihanan selkeästi, miksi uuden opetteleminen on vauvalle joskus vaikeaa ja miksi nukahtamisen taito on hyödyllistä vauvallekin opetella.

Olen itse tosi huono kuuntelemaan yhtään Ennin huutoa ja yhtenä tärkeänä viestinä minulle videoissa olikin myös se, että vauvan itku ei aina kerro hädästä vaan turhautumisesta. Esimerkiksi tissille nukahtamisen kanssa voi ajatella, ettei vauva tiedä mitään toista tapaa ja tykkää nukahtaa rinnalle; miksi hän siis protestoimatta oppisi uuden tavan. Protestointivaihe on kuitenkin onneksi vauvoilla yleensä lyhyt jos uusi tapa opetetaan johdonmukaisesti ja selvästi. Verkkovalmennuksen hyödyllisin anti ainakin meille ovat olleet henkilökohtaiset, juuri meidän tilanteeseen räätälöidyt neuvot Heliltä sekä muiden kurssilaisten tsemppaus ja vertaistuki unikouluvaiheessa. Heli vastailee kaikkiin aloituksiin ja kysymyksiin valmennuksen ensimmäisen "intensiiviviikon" aikana joka päivä, jolloin kaikki perheet pääsevät alusta asti hyvin mukaan valmennukseen. "Yökukkujasta nukkujaksi" -verkkovalmennus* on suunnattu erityisesti 6-18 kk ikäisille vauvoille ja lapsille perheineen. Valmennuksen yksi tärkeä tavoite on saada koko perheen dynamiikkaa parannettua lapsen nukkumisen kautta. Levänneet vanhemmat jaksavat hoitaa lapsiaan paremmin päivällä ja lapsen unikuvioiden selkiydyttyä aikaa jää enemmän myös vanhempien parisuhteelle; tämä on tärkeää, sillä onnelliset vanhemmat ovat myös lapsen onni.


Tällä hetkellä olemme Ennin kanssa harjoitelleet yösyömisten lopettamista kolmena yönä. Tavoitteena on ollut mennä nukkumaan klo 20-21 maissa ja imettää tästä seuraavan kerran viideltä aamulla. Ensimmäinen yö oli aika huutoa, imetin tytön viimeisen kerran puoli kymmeneltä olohuoneessa, jonka jälkeen siirryimme kaikki kolme sänkyyn. Sanoimme Ennille hyvät yöt ja tyttö oli ensin ihan innoissaan kun tulimme kaikki makoilemaan sänkyyn, mutta karu todellisuus paljastui hänelle pian: tissille ei nyt päässytkään kun halusi. Toinen yö meni jo PALJON paremmin ja olimme molemmat ihan puulla päähän lyötyjä kun Enni nukahti kainalooni (ei siis syliin) kymmenessä minuutissa ja heräsi koko yönä oikeastaan vain 2 kertaa!! Tyttöä ei tarvinnut kertaakaan nostaa syliin vaan silittely ja hyräily rauhoitti tämän nopeasti sänkyyn joka kerta. Kolmas yö meni tietyllä tavalla vielä paremmin: menimme nukkumaan kahdeksalta ja tyttö ei edes huutanut vaan kun otin hänet kainaloon ja aloin hyräillä, hän haukotteli kerran, sulki silmät ja nukahti. Ikävästi kuitenkin siinä illalla alkanut niiskutus meni nopeasti niin pahaksi tukkoisuudeksi, että Enni alkoi heräillä koko ajan tukkoiseen nenäänsä. Kymmeneltä päätimme laittaa unikoulun tauolle kun tyttö selvästi oli tulossa kipeäksi ja imetin Enniä vanhaan malliin yöllä; näin tyttö sai vähän lisää vasta-aineita flunssaan ja ekstralohtua kurjaan oloon. Alla tarkemmat kuvaukset meidän kolmesta ensimmäisestä unikouluyöstä (jatkoa tulee kun Enni paranee flunssasta).



Ensimmäinen yö:
21:30: iltaimetys olohuoneessa
22: nukkumaan, huutoa 20 min
22:20-22:55: Enni nukkui (nukahti syliin)
22:55: Enni heräsi, huutoa 10 min
23:05-0:05: Enni nukkui (nukahti syliin)
0:05: Enni heräsi, huutoa 5 min
0:10-1:10: Enni nukkui (nukahti syliin)
1:10-2:30: ei merkintöjä eikä muistikuvia, huutoa oli ja pumppasin tissit miehen silitellessä Enniä
2:30-5:05: Enni nukkui (nukahti sänkyyn)
5:05: imetin Ennin
6:50: imetin Ennin
8:00: herätys

Toinen yö:
20:45: imetys olohuoneessa
21: nukkumaan, huutoa 10 min
21:10-1:20 Enni nukkui (nukahti sänkyyn)
1:20-1:45: pientä kitinää silmät kiinni, hyräilyä ja silittelyä
1:45-3: Enni nukkui
3-4: pientä kitinää silmät kiinni, hyräilyä ja silittelyä
5:30: imetin Ennin
8: imetin Ennin, herätys

Kolmas yö:
20: imetys olohuoneessa
20:15: nukkumaan, ei huutoa (!!)
20:16-22: Enni nukkui heräillen välillä räkäisyyteen
22: unikoulu tauolle Ennin flunssan takia


Aina sanotaan, että monet perheet kamppailevat vauvojen uniongelmien kanssa ihan turhaan kun jo muutaman päivän tai viikon unikoululla tai muulla tapojen muuttamisella voisi saada muutoksia aikaan. Voin allekirjoittaa tämän väitteen aika täysin itsekin nyt kun olemme kokeilleet unikoulua kolmen yön ajan; muutos Ennin nukkumisessa on VALTAVA jo näin lyhyen ajan jälkeen ja olen saanut itse toisesta yöstä lähtien nukuttua ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Vauvat ovat kyllä uskomattoman mukautuvia, sillä en olisi ikinä ennen kokeiluamme uskonut, että Enni voi nukahtaa näin helposti ja näin nopeasti ilman tissiä ja että unipätkät pidentyivät saman tien. Tuntuu myös, että Ennin uni on nyt yöllä syvempää. Voi olla että näin onkin kun tyttö ei ole enää niin riippuvainen rinnasta nukahtaakseen ja joka kerta unesta havahtuessa ei tarvitse tarkistaa onko se tissi nyt tässä lähellä. Olen tällä hetkellä niin iloinen, että lähdimme mukaan tähän verkkovalmennukseen ja vihdoin tartuimme kunnolla härkää sarvista; tulokset ovat jo nyt ylittäneet villeimmät odotuksemme ja olen aidosti äimistynyt, kuinka helppoa tämä loppujen lopuksi olikaan. Ja niin, olen oikeasti nukkunut yöllä ja nähnyt välillä pitkiäkin unia - enpä edes muistanut, kuinka hyvältä se tuntuu. :)


*Verkkovalmennus saatu blogin kautta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen