Alfa, beta, gamma, delta!

Helsingin lääkiksessä eri vuosikursseista käytetään kreikkalaisten kirjaimien mukaisia nimityksiä, eli tämän postauksen otsikko tarkoittaa jotakuinkin sitä, että neljäs vuoteni lääkiksessä on juuri pyörähtänyt käytiin. Kolmas eli gammavuosi hurahti ohi niin äkkiä, että on tosi vaikea käsittää olevansa jo neloskurssilainen. Puolet lääkiksestä on siis jo takana! Odotan tältä vuodelta vähintään yhtä paljon kuin edelliseltä ja olen aivan superinnoissani tämän vuoden blokkikursseista, joista kerron kohta tarkemmin.

Kolmoselta neloselle on paljon helpompi siirtyä kuin kakkoselta kolmoselle, sillä nyt tietää paljon paremmin, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Tässä kohtaa opintoja ei myöskään ole samanlaista etenemisestettä kuin siirtymässä preklinikasta klinikkaan; viime vuonna kaikki preklinikan kurssit piti olla hyväksytysti suoritettuina, jotta pääsi siirtymään klinikkavaiheeseen. Nyt olemme opiskelleet jo yhden vuoden sairaalassa ja tänä vuonna kaikki siihen liittyvät käytännön asiat ovat paljon helpompia (siinä auttoi kyllä paljon myös kesäkuussa suorittamani amanuenssuuri Syöpätautien klinikalla). Opiskelu jatkuu tänä vuonna samassa pienryhmässä kuin viime vuonna ja oma blokkikin on jo käynyt aika tutuksi (blokki on siis viiden pienryhmän muodostama porukka, jotka käyvät samaa kurssia samaan aikaan), eli opiskeluympäristö on tuttu ja turvallinen heti alusta asti.


Ensimmäinen nelosvuoden kurssi meidän blokilla on vatsakurssi, jota nyt on takana ensimmäinen viikko. Vatsakurssilla käsitellään koko ruuansulatuskanava ja erilaiset elimet sen varrella (esim. haima, sappirakko). Kurssin erikoisaloja ovat esimerkiksi gastroenterologia (vatsaelinsairaudet), gastrokirurgia (vatsan alueen kirurgia), urologia (virtsanerityselimistö) ja nefrologia (munuaiset). Suolisto-ongelmat ovat tosi yleisiä vaivoja, eli kurssin asioita pääsee varmasti käyttämään paljon heti ensimmäisissä työpaikoissa. Kurssin jälkeen pitäisi olla parempi käsitys sellaisista isoista sairauksista kuin keliakia, refluksitauti ja appendisiitti (umpilisäketulehdus). Kurssiin kuuluu taas muutaman oman potilaan tutkiminen, paljon pienryhmäopetusta ja esimerkiksi yhteen vatsapäivystykseen osallistuminen.

Vatsakurssin jälkeen vuorossa on TTP-kurssi eli TULES-Trauma-Plastiikka. Tätä pitää ehkä avata vielä hieman enemmänkin, eli TULES = tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet, Trauma = traumatologia eli tapaturmien hoito ja Plastiikka = plastiikkakirurgia. Kurssilla tullaan opiskelemaan tuki- ja liikuntaelimistön anatomia jälleen kerran uudestaan (kertaus tekee anatomiassa aina hyvää) ja kuuleman mukaan tekemään aika paljon käytännön juttuja itse. Yhtenä esimerkkinä pääsemme ilmeisesti poistamaan luomia toisiltamme ja harjoittelemaan samalla ompeleitten tekemistä. Traumatologia tulee varmaan myös olemaan mielenkiintoista, samoin plastiikkakirurgia - on kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea sen alle kuuluu julkisella puolella.


TTP-kurssin jälkeen siirrymme psykiatriaan. Psykiatria tulee varmasti olemaan todella mielenkiintoista ja se onkin ehkä eniten odottamani kurssi tänä vuonna. Psykiatria tulee olemaan siitä kiinnostavaa, että sairauksien hoito ja tutkiminen perustuu siinä vähemmän käytännön toimenpiteisiin ja enemmän vuorovaikutukseen potilaan ja lääkärin välillä (tai näin ainakin vielä kuvittelen, saa nähdä, opinko kurssilla toisin). Toki somaattisten syiden poissulkeminen on joka tapauksessa aiheellista huolellisen kliinisen tutkimuksen avulla. Joka tapauksessa on kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea psykiatrian erikoisalaan kuuluu ja millä tavalla psykiatrisia sairauksia tutkitaan, diagnosoidaan ja hoidetaan. Psykiatria on yksi niistä aloista, jotka minua kiinnostivat eniten aloittaessani lääkiksen, eli odotan kurssia jo nyt tosi paljon ja motivaatio kurssin aikana on epäilemättä korkea.


Viimeinen blokkikurssimme nelosella tulee sitten olemaan endokrinologia (=erikoisala, joka tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten (=esim. haima, kilpirauhanen, aivolisäke) sairauksia). Tästä minulla ei ainakaan vielä ole ihmeempiä odotuksia, mutta todennäköisesti kurssi tulee olemaan aika laaja ja varmaan haastavakin, sillä hormonit vaikuttavat aivan koko elimistöön, eivät vain yhteen tai kahteen elinjärjestelmään. Varsinaiset blokkikurssit loppuvat endokrinologiaan, mutta loppukeväästä meillä on vielä jotain yleistä kliinistä opetusta, ainakin anestesiologiaa ja tehohoitoa. Näistä kerron enemmän sitten kun tiedän itsekin paremmin, miten nelosvuoden loppu tulee menemään. Tällä hetkellä odotan vielä ihan näitä tavallisia blokkikursseja ja sitä, että pääsemme taas näkemään oikeita potilaita ja opiskelemaan sairaalaympäristössä. Keväämmällä kiinnostus varmasti siirtyy sitten ensi kesään ja ensimmäisiin mahdollisiin kesätöihin. Neloskurssin jälkeen saamme nimittäin oikeuden toimia lääkärin sijaisena, eli ensi kesän kesätyöt ovat osalle meistä ensimmäinen kosketus itsenäiseen lääkärin työhön. Saa nähdä, tulenko itsekin tekemään ensi kesänä sijaisuuksia vai teenkö vielä jotain ihan muuta, esimerkiksi lisää amanuenssuureja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen