Blokkivaiheen seitsemäs (ja viimeinen) kurssi, Endokrinologia, diabetes ja ravitsemus

Heippa kaikki lukijat pitkästä aikaa! Blogi on ollut pienimuotoisella tauolla viimeiset kuukaudet ja voi olla, etten jatkossa päivitä sitä niin säännöllisesti kuin ennen, mutta en ole kirjoittamista kokonaan lopettamassakaan. Tämä kevät on ollut aikataulullisesti ja henkisesti tosi raskas, minkä takia blogin kirjoittaminen jäi jossain vaiheessa taka-alalle. Nyt koulun pikku hiljaa loppuessa tältä keväältä ja ajatusten selkiydyttyä henkilökohtaisenkin elämän puolella aikaa voisi kuitenkin löytyä enemmän bloggailullekin. Tässäpä siis vihdoin kirjoitus viimeisestä blokkivaiheen kurssista, eli endokrinologiasta.


Niin vain blokkivaihe alkaa olla taakse jäänyttä aikaa omalla kohdalla. Helsingin lääkiksessä blokkivaihe alkaa kolmannen vuoden alussa ja loppuu nelosen keväällä ennen koko vuosikurssille yhteisiä seminaariviikkoja ja kliinistä palvelua. Ryhmät käyvät blokkikurssit eri järjestyksessä ja itse käymäni kurssit näkyvät aikajärjestyksessä alla olevassa listauksessa;  postaus jokaisesta blokkikurssista löytyy kurssin nimeä klikkaamalla. Sinänsä blokkikurssit ilmeisesti jatkuvat taas ensi vuonna, mutta ainakin blokkiryhmät vaihtuvat kokonaan ja käytännöt ovat muutenkin hieman erilaiset kuin L3-L4 -vuosina. Siitä enemmän sitten ensi syksynä.

7. Endokrinologia, diabetes ja ravitsemus

Endokrinologia oli siinä mielessä sopiva aihepiiri viimeiseen blokkikurssiin, että se käsittelee laajaa aihealuetta ja koskee montaa eri elinjärjestelmää. Endokrinologia on siis erikoisala, joka tutkii erilaisia hormoneja tuottavien elinten sairauksia kuten vaikkapa diabetesta ja kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaa. Muita hormoneja tuottavia elimiä ovat mm. aivolisäke, lisäkilpirauhanen ja lisämunuainen. Endokrinologia on lääketieteessä sisätautien ytimessä ja diagnostiikan tukena käytetään paljon erilaisia laboratoriokokeita. Muistettavaa oli siis taas kerran paljon ja erilaisten labra-arvojen tulkitseminen nousi endokrinologiassa aikaisempia kursseja paljon isompaan rooliin.

Endon kurssi koostui isoksi osaksi seminaareista, joiden lisäksi meillä oli ryhmäopetuksia ja luentoja. Tapasimme tässä kurssissa mielestäni hieman vähemmän potilaita kuin monissa aikaisemmissa kursseissa, mutta toisaalta kurssin aikana piti pitkästä aikaa itsenäisesti tutkia yksi oma potilas (tosin tämänkin sai tehdä parin kanssa). Opetustavat tukivat mielestäni hyvin oppimista ja seminaarit oli toteutettu paremmin kuin monilla muilla kursseilla.



Isoin yksittäinen kokonaisuus kurssilla oli varmaan diabetes kaikkine eri tyyppeineen. Hypoglykemian, hyperglykemian, ketoasidoosin ja diabeettisten liitännäissairauksien oireet tuli kerrattua kurssin aikana moneen kertaan ja tuntuukin, että ne ovat aika hyvin muistissa edelleen (kurssihan loppui tosiaan jo huhtikuun alussa). Diabetes on Suomessa tosi yleinen kansantauti, eli sen oireet ja diagnoosi onkin hyvä jokaisen lääkärin tuntea monipuolisesti.

Varsinaisten blokkikurssien jälkeen meillä oli kahden viikon pituiset seminaariviikot. Niiden aikana opiskelimme päihdelääketiedettä, farmakologiaa, etiikkaa ja erilaisia lääkärin velvollisuuksia ja vastuita. Tulevana kesänä pääsemme ensimmäistä kertaa töihin lääkärin sijaiseksi, eli tällaisten kuivahkojenkin aiheiden läpikäyminen oli kaikkien mielestä yllättävän kiinnostavaa. Kaiken kaikkiaan seminaariviikot olivat aika raskaat ja päivät olivat pitkiä, mutta niiden aikana tuli esille paljon hyödyllisiä käytännön asioita liittyen lääkärin työhön.

Seminaariviikkojen jälkeen meillä on ollut yhteensä viisi viikkoa kliinistä palvelua, joka loppui viime viikolla. Ensimmäinen viikko oli itselläni anestesiologiaa ja tehohoitoa, kaksi seuraavaa sisätauteja ja kaksi viimeistä kirurgiaa. Tykkäsin eniten anestesiologiasta, jossa pääsi itse tekemään paljon. Kirurgian viikot olivat itselleni raskaimmat, osittain kylläkin siksi, etten ainakaan tällä hetkellä ole kovin kiinnostunut kirurgisesta lääkärin urasta. Sisätautiviikot olin lähinnä kardiologian osastoilla, missä oli ihan mukavaa.

Nelosvuoden pakolliset opetukset loppuivat kliiniseen palveluun, eli toukokuussa ei ole enää varsinaisia pakollisia kursseja. Toukokuussa Helsingin lääkiksessä järjestetään kuitenkin lukuisia valinnaisia kursseja, joita täytyy suorittaa tietty määrä tutkinnon aikana. Osallistun itse tänä vuonna psykiatrian valinnaiselle kurssille, jonka ensimmäiset opetuskerrat olivat jo tällä viikolla. Ne ovat olleet tosi kiinnostavia ja teenkin niistä myöhemmin vielä ihan oman postauksen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen